Matskribenten Berit Paulsson bjuder på en visuell färgfest i lila, blått, grönt, rött, orange, gult och vitt. De starka färgerna i frukt, bär och grönsaker skvallrar om alla hälsosamma ämnen de bär på. Färgstarka recept som piggar upp och ger ny energi till kroppen.

Recept: Berit Paulsson Foto: Christina Sundien
LÄS OCKSÅ: Berit Paulsson inspirerar bröstcancerdrabbade att laga mat som stärker och ger ny energi.

9 recept för ny energi

  • Rostad sötpotatis med ingefära

    Laga smart och lägg allt på en plåt. Här ugnsrostar du först sötpotatis och lägger sedan till svartkål i bitar som blir härligt krispiga i ugnen. Avsluta med att ringla över en ingefärsdressing.

    Rostad sötpotatis med svartkål och ingefära

  • Grön ärtröra med pepparrot

    En god röra är ett uppskattat inslag på buffén. Här är en som du snabbt mixar ihop med frysta gröna ärter som bas. Lagom skönt sting får röran av färskriven pepparrot.

    Grön ärtröra med pepparrot

  • Grönsakspasta med feta och blåbär

    Här använder du Berits favorit i köket - grönsakssvarven - när du gör pasta av grönsaker. Men det går också bra att göra tunna strimlor med en potatisskalare. Blanda med salt fetaost och söta blåbär.

    Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

  • Medelhavssoppa

    Vitkålen är basen i den här släta soppan som får sin läckra färg och goda smak från saffran, tomat och apelsin. Lite som en fransk bouillabaisse - fast utan fisk!

    Medelhavssoppa med saffran

  • Ljummen quinoasallad

    Quinoa finns i flertalet färger, här använder vi den läckert svarta sorten. Koka den i buljong så får den mer smak och blanda sedan med avokado, tomat, lime och koriander.

    Ljummen quinoasallad med avokado

  • Linser med rostade haricots verts

    Belugalinsen är en riktigt bra nybörjarlins. Den är mild och fin i smaken och håller ihop fint vid kokning. Här blandar du den i en ljummen sallad med haricots verts, äpplen och rosmarin.

    Belugalinser med rostade haricots verts

  • Masserad broccoli med ädelostyoghurt

    Så där perfekt crunch får broccolin om du massarar den i olja och salt - lättast går det om du använder en plastpåse. Servera med en dressing gjord på ädelost och toppa med böngroddar och valnötter.

    Masserad broccoli med ädelostyoghurt

  • Bakad rotselleri

    Ugnsbakad rotselleri är något helt annat i smakväg jämfört med kokt. Så testa att baka den mjuk i ugnen och strössla över sötmandel som du stekt knaprigt i smör och smakatt med citron.

    Bakad rotselleri med smörstekt mandel

  • Blomkålsris

    Testat blomkålsris än? Om inte så är det läge att göra det nu. Riv blomkål grovt och fräs med lök och solrosfrön. Tillsätt gurkmeja för läckert gul färg.

    Blomkålsris med solrosfrön