Hoppa till sidans innehåll

Ska du bjuda in till fest och känner dig osäker på hur mycket dryck som kommer att gå åt? Vi hjälper dig och ger dig några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.

Text: Camilla Thörnqvist
RECEPT: Festdrycker och bålrecept att välkomna gästerna med.

6 tips för festen

 • Hur mycket går åt?

  Exakta mängder på hur mycket dryck som går åt beror helt på vad det är för slags fest, vilka gästerna är, tid på året och om festen är inom- eller utomhus. Ett ungefärligt mått är en halv flaska vin per person eller två flaskor öl à 33 centiliter. En bag-in-box rymmer i regel tre liter, vilket brukar vara lagom till åtta personer.

 • Alkholfritt alternativ

  Glöm inte bort alkoholfria alternativ och tänk lite längre än saft och läsk. I dag finns det ett brett utbud av rusfria drycker som passar utmärkt till mat. Olika slags must, cider, nektar, juice och lemonad, men även alkoholfri öl och alkoholfritt vin samt även lågalkoholhaltiga drycker som smakar bra. I övrigt är vartannat glas vatten ingen dum princip, så se till att det finns gott om det.

 • Hur många glas per flaska?

  På en flaska champagne eller mousserande vin som välkomstskål går det cirka sju glas. På en flaska starkvin, t ex till avec, går det minst 12 små glas. En flaska sprit à 75 centiliter räcker till cirka 20 drinkar. Ett paket (500 g) bryggkaffe ger 45-50 koppar.

 • Olika åtgång

  Ju längre festen pågår desto mer dryck lär gå åt, likaså om gästerna själva förser sig med dryck jämfört om de blir serverade.

 • Anpassa efter säsong

  Räkna med att gästerna föredrar vitt vin och öl under vår och sommar. På vintern mestadels rött vin.

 • Dryck som blir över

  Oöppnad dryck från Systembolaget som inte går åt kan du lämna tillbaka, så spara kvittot.

 • Beräkna mat till buffén

  Här är några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.

  Beräkna mat till buffén.