Buffélabbet gav sig i kast med att söka efter den perfekta veggobiffen. Vi testade många olika kombinationer för att få fram den. Resultatet förvånade oss, men det blev ännu bättre än vi hade hoppats.

Inte många recept på vegetariska ärtbiffar innehåller gula ärter. Detta trots att den gula ärtan, något bland det svenskaste vi har i råvaruväg, funkar minst lika bra som till exempel kikärtor. Med detta test vill vi slå ett slag för den gula ärtan!

Bästa veggobiffen - så gick vi tillväga

För att få fram en riktigt bra veggobiff är det flera parametrar att ta hänsyn till. Blir biffarna bäst med okokta eller kokta ärter? Vad händer om man har ägg i smeten, bidrar det till saftigheten eller klarar biffarna sig bra utan? Vilket slags mjöl passar bäst? Fyller bakpulver eller bikarbonat någon funktion?

Efter en genomgång av alla faktorer som skulle kunna påverka resultatet var det dags att kavla upp ärmarna i Buffélabbet och sätta igång. Många tester blev det, följt av noggranna provsmakningar som tog hänsyn till utseende, smak, konsistens och luftighet i biffarna. 

Den samlade expertisen menar att okokta ärtor är bäst. Ärtbiffar med okokta gula ärter utan ägg och mjöl, men med bakpulver, gav oss härligt krispiga biffar med god smak.

Det var bara ett problem, biffarna som var gjorda på kokta gula ärter var oslagbara i smak jämfört med den krispiga varianten - men tyvärr gick de lätt sönder vid stekning. Buffélabbet gav inte upp och började om med nya tester. Först med vetemjöl och diverse tillsatser. 

Resultatet blev... 2 olika veggobiffar!

För att se om det var möjligt att göra ärtbiffarna glutenfria ersattes vetemjölet med majsmjöl. Vilken lycka! Frasiga på ytan, saftiga inuti och väldigt goda. Dessutom väl mottagliga för många smaksättningar.

Resultatet av alla tester blev alltså två toppenbra ärtbiffar, men som fyller olika syften. Ungefär som raggmunk jämfört med potatisbullar.

Glutenfria ärtbiffar utan ägg, en utmanare till falafel!

Biffarna med okokta ärter är att föredra till burgare och ”mjuka” tillbehör som mos eller puré, eller i stället för klassisk falafel i bröd med grönsaker och dressing. Smaksätt dem med citronskal, spiskummin och mynta, som här i receptet på ärtiga fredagstortillas – en fräsch utmanare till tacos!

En ny fredagsklassiker

Mjuka glutenfria ärtbiffar, med inspiration från Skåne

De mjukare biffarna med kokta ärter kräver tillbehör som bjuder på viss knaprighet. Här gillar vi våra skånska ärtbiffar med rostade rotfruktsfrukter och senapsklick. Och då var vi lite tillbaka till ärtsoppan igen, men där vi gör den med en kul twist och låter biffarna få smak av soppans klassiska kryddor senap, timjan och mejram.