Edin Dzemat är mästerkocken som hyllar Balkans smaker. Lär dig mer om världens bästa streetfood - Ćevapčići.

Text: Tony Wallin Webbredaktör: Sofie Lundmark
Tips: här hittar du alla recept på cevapcici

 • Äkta cevapcici streetfood

  Världens bästa streetfood, säger Edin och sätter tänderna i en nygjord cevapcici. – Den ska ätas genast, då är den oslagbar, säger han och berättar hur McDonald’s misslyckades med att etablera sig i hans hemstad Banja Luka, som är näst störst i Bosnien och Hercegovina.

  Recept på äkta cevapcici streetfood

Detta behöver du för att lyckas

 • Ćevapčići

  Små färsjärpar av nötkött. De har lite olika smak beroende på varifrån de kommer. – I Banja Luka används vitlök men inte i Sarajevo, säger Edin. – Oftast väljer jag färdiga från frysen, men när jag gör egna tar jag helt nötkött och lägger till 20 procent gott fett, gärna talgfett. Allt skärs i bitar och blandas med 2 procent salt. Det får ligga kallt över natten. Sedan grovmals köttet och kryddas. Det formas till färsjärpar och får ligga ytterligare ett dygn. – Genom att köttet rimmas behövs inget annat för att binda samman det – bara vätska för rätt konsistens. – Stek/grilla runt om i torr panna. Det finns tillräckligt med fett i kött. Ät genast!

 • Rödlök

  Traditionellt ska det vara hackad rå lök i cevapi. Upplevs löken för stark kan den mildras något om den får ligga i kallt vatten en stund. Silverlök eller schalottenlök kan också upplevas som lite mildare.

 • Kajmak

  Kajmak är en syrligt smörig färskost. Kajmak är populär på hela Balkan men också i Mellanöstern och Centralasien. Kajmak har en hög procent mjölkfett, vanligtvis ca 60 %. – Jag klickar kajmak i grytor och soppor, och har det på bröd, säger Edin. – Men det är också perfekt att avrunda med en klick kajmak då man stekt en skiva entrecôte eller hamburgare.

 • Ajvar

  Ajvar är en paprikaröra som ofta är gjord på rostade röda spetspaprikor. Paprikorna får sedan koka ihop på låg värme under flera timmar med solrosolja, vinäger och lite salt. – Vi har ajvar i stället för sås, säger Edin. Han föredrar den starka varianten och gärna en sort som är grov i konsistensen.

 • Vegeta

  Vegeta är en allkrydda som innehåller mycket torkade grönsaker, såsom morötter, palsternacka, lök, selleri, persilja och potatis – samt salt. På Balkan är vegeta den vanligaste smaksättaren. Traditionellt har man glutamat i vegeta, men nu finns det även »rena« produkter.

 • Somun/lepina

  Namnet beror på var i Bosnien och Hercegovina det kommer från. Brödet är gjort på vetemjöl, och oftast bakas det i stenugn. Det kan liknas vid pitabröd men är tjockare, mjukare och segare. Edin värmer bröden 1½–2 minuter i mikron (600 W). De kan också värmas i ugnen ca 5 minuter i 175°C. När man delar bröden kan en ficka skäras upp och fyllas med godsaker. Brödet passar också att servera till grytor och andra rätter. – Grymt gott som varmt frukostbröd med lite smält kajmak över.