Hoppa till sidans innehåll

Tänker du tråkigt när du hör ordet bönor? Tänk om! Med rätt inspiration och nya recept är det enkelt att förvandla näringsrika baljväxter som kidneybönor, belugalinser och kikärtor till fantastiskt goda rätter och tillbehör.

Recept Sofia Nilsson Styling Tove Nilsson Foto Charlie Drevstam
Tips: Här hittar du andra recept med bönor!

Kikärtor:

Kikärtorna växer upp till tre stycken tillsammans i en luden, grön ärtskida och säljs i torkad eller konserverad form men även nermalda som kikärtsmjöl. De beige ärtorna är rika på protein och fibrer och har en nötig smak och krämig konsistens.

Kidneybönor:

Kidneybönan har en njurlik form, säljs torkad eller konserverad och är rik på protein och fiber. Smaken är mild, något söt och konsistensen mjuk och mjölig. 

Cannellinibönor:

Den vita, njurformade cannellinibönan kallas ibland för vit kidneyböna och finns torkad eller konserverad. Cannellinibönor har en krämig, mild smak och är rika på protein och fibrer.

Belugalinser:

De små svarta belugalinserna är protein- och fiberrika och har fått sitt namn efter sin visuella likhet med belugakaviar. De säljs torkade och har en rik, nötig smak. Linserna håller ihop bra vid kokning vilket ger en spänstig lins med gott tuggmotstånd

Goda rätter med baljväxter

 • Caesarsallad med rostade kikärtor

  Caesarsallad med rostade kikärtor

  Klassisk caesarsallad på nytt vis – med krispigt rostade kikärtor! Stek kikärtor i olja och servera med romansallad, en krämig caesardressing och frasigt spröda krutonger och servera som en matig sallad.

  - Caesarsallad med rostade kikärtor

  Spara

 • Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

  Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

  Med detta recept i rockärmen lovar vi dig en god sallad på endast några få minuter. Denna enkla och smakrika bönsallad gör du med fetaost, marinerade kidneybönor, frisk gurka och knaprig selleri.

  - Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

  Spara

 • Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

  Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

  Krispigt smörstekt toast toppad med krämiga, vitlöksstekta cannellinibönor och riven pecorino. Detta recept med vita bönor överglänser de flesta! Servera toasten till en fräsch sallad eller en värmande soppa.

  - Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

  Spara

 • Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

  Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

  Torsk i ugn är en gammal goding som tåls att variera! Ge torskryggen sting från ingefära och syra från lime och servera den ugnsbakade torsken med nötiga belugalinser, en het salsa och frisk koriander.

  - Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

  Spara