Hoppa till sidans innehåll

Baka söta små bröd i form av en kräfta med smak av lagrad ost och dill till kräftskivan. Här visar vi två olika sätt att göra kräftbröd och mallar du kan skriva ut för att lyckas med formen. Bjud dem gärna småvarma med en klick smör.

RECEPT: Vill du baka dessa kräftbröd? Här är receptet! Och voilà, ännu fler brödrecept till kräftskivan!

Kräftbröd, så gör du!

  • Dela degen

    Dela degen i 2 delar. Skär därefter ena delen i 12 bitar.

  • Rulla till en boll

    Av de 12 bitarna ska det bli kroppar till kräftorna. Rulla först till en boll.

  • Forma till

    Fortsätt rulla så att det blir en avlång kropp som är lite smalare och spetsigare i ena änden...

  • Färdig kropp

    ...så att den ser ut ungefär så här. Lägg dem glest (se till att det finns plats för klorna) på en bakpappersklädd plåt

  • Rulla klor

    Skär resten av degen i 24 bitar. Rulla till avlånga bullar. Gör ett snitt i ena änden och dra isär så att det blir som klor.

  • Lägg ihop

    Fäst klorna vid bullarna på plåten.

  • Ögon och skårning

    Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Skär skåror i bullarna. Tryck ner olivbitar eller svartpepparkorn som ögon.

  • Pensla och grädda

    Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda.

Kräftbröd med mall

  • Kavla

    Skriv ut mallen och klipp ut formen: Mall kräftbröd (PDF)

    Kavla ut degen till 1/2 cm tjock platta. Lägg på mallen av papper.

  • Skär ut

    Skär längs med kanterna - kan vara lite pilligt, men ha tålamod så blir resultatet fint.

  • Jäs, pensla och grädda

    Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Tryck ner ögon av olivbitar eller svartpepparkorn. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer