Utan gluten

Baka glutenfritt - stor guide

Att baka glutenfritt behöver varken vara svårt eller krångligt. Med dagens stora utbud av naturligt glutenfria mjölsorter och bra recept blir det lätt att lyckas. Här kommer smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten ur kosten men ändå vill njuta av nybakat.
Tips: Här hittar du alla våra glutenfria bakrecept!

Guide till glutenfri bakning

Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Gluten gör att degen blir smidigare och får bra jäsegenskaper – men det finns många bra glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekter.

  1. 1. Psylliumhusk ger elasticitet

    Istället för gluten kan du i din deg använda fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Med de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, så att den kan knådas.
    Om du vill ha en smidigare deg är en bra riktlinje att tillsätta 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska.

  2. 2. Lös deg? Lugn - den ska vara så

    Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är att göra en lösare deg, nästan som en smet som sen hälls ner i en brödform. På så sätt är det många gånger enklare och går snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!

  3. 3. Teff och durra – istället för vetemjöl

    Teffmjöl och durramjöl är två glutenfria mjölsorter som går att använda till både basmatlagning och bakning – perfekt som alternativ till vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teff- och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölsorterna har dessutom liknande bakegenskaper som havremjöl.

  4. 4. Våg är bättre än mått

    Var noga med doseringen när du bakar glutenfritt. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka måttet.

  5. 5. Viktigt att arbeta in luft i degen

    För att hjälpa degen att jäsa är det viktigt att få in ordentligt med luft. För att lyckas med det behöver du arbeta igenom degen ett tag – gärna 10-12 minuter. Om du vill spara på krafterna kan du istället för att knåda degen för hand använda en köksassistent eller elvisp.

  6. 6. Kavla glutenfri deg

    Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips för att göra det enklare är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sen kavla degen utanpå bakplåtspappret.

  7. 7. Sesamfrön eller boveteflingor som ströbröd

    Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna – testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.

  8. 8. Vänta lite till

    Visst är det frestande att sätta kniven i det varma brödet när det precis kommer ur ugnen. Men ge dig själv till tåls och vänta tills brödes svalnat. Strukturen i glutenfria bakverk är känslig och behöver en stund för att stabiliseras.

Våra bästa glutenfria bakrecept

  • Filmjölksbröd med bovetemjöl

    Filmjölksbröd med bovetemjöl

    Betyg 4.5 av 5.
    89 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer.

    Detta filmjölksbröd blir garanterat saftigt varje gång, och extra gott blir det med fikon i degen som tillför ljuvlig sötma och grovhackade hasselnötter ger ett härligt krisp. Avnjut med valfritt pålägg!

    Filmjölksbröd med bovetemjöl
  • Glutenfria tekakor

    Glutenfria tekakor

    Betyg 4.1 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Runda, mjuka och saftiga är tre ord som beskriver de älskade tekakorna som är utmärkta till frukosten eller mellanmålet. Här kan vi också addera ordet glutenfritt eftersom detta recept på tekakor är helt utan gluten!

    Glutenfria tekakor
  • Glutenfritt olivbröd med lagrad ost

    Glutenfritt olivbröd med lagrad ost

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Finns det något bättre än hembakat bröd? Kanske om brödet innehåller både smakrika, gröna oliver och lagrad ost. Missa inte detta recept på saftigt, glutenfritt olivbröd som passar perfekt att servera till middagen eller frukosten.

    Glutenfritt olivbröd med lagrad ost
  • Glutenfritt knäckebröd med vallmo och rosmarin

    Glutenfritt knäckebröd med vallmo och rosmarin

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Baka eget knäckebröd med vallmofrön, havregryn och örtiga toner av torkad rosmarin. Knaprigt, läckert och gott! Och som om inte det vore nog är detta knäckebröd glutenfritt.

    Glutenfritt knäckebröd med vallmo och rosmarin
  • Glutenfri sockerkaka med jordgubbar

    Glutenfri sockerkaka med jordgubbar

    Betyg 4.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Dags att baka en glutenfri sommarkaka! Gör en saftig sockerkaka med jordgubbar som är helt glutenfri och festligt dekorerad med rosa jordgubbsglasyr. Extra vacker blir den med torkade ätbara blommor som dekoration.

    Glutenfri sockerkaka med jordgubbar
  • Glutenfria scones

    Glutenfria scones

    Betyg 3.7 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Glutenfria scones som passar att servera precis när du är sugen på något gott. Sconesen går snabbt och enkelt att göra och på under halvtimmen har du fina glutenfria scones att bjuda dig själv och gästerna på.

    Glutenfria scones
  • Glutenfria brownies med hasselnötter

    Glutenfria brownies med hasselnötter

    Betyg 4.6 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Testa dessa smarriga brownies med hasselnötter gjorda på kokosmjöl. Kokosmjöl är ett perfekt mjöl att baka goda brownies på! Mjölet framställs av fruktköttet från kokosnöten, är naturligt sötare än vanligt vetemjöl och absorberar även mer vätska.

    Glutenfria brownies med hasselnötter
  • Budapestrulle

    Budapestrulle

    Betyg 4.7 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Budapestrulle är ett klassiskt och glutenfritt bakverk. Rulltårtan av härligt seg nötmaräng fylls med grädde och mandarinklyftor och budapeststubben är klar att skäras i bitar till bakelser och serveras.

    Budapestrulle
  • Glutenfri blåbärspaj

    Glutenfri blåbärspaj

    Betyg 4.8 av 5.
    45 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Härlig blåbärspaj som bakas med glutenfri deg. I degen blandas havregryn och mandelmjöl med lite vaniljsocker. Blåbären blir precis lagom mjuka och saftiga när du gräddar den glutenfria pajen ca 30 minuter i ugnen.

    Glutenfri blåbärspaj
  • Glutenfria kardemummakakor med mandel

    Glutenfria kardemummakakor med mandel

    Betyg 3.7 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Underbart goda och enkla att göra är de här små kardemummakakorna gjorda på mandel- och kokosmjöl. Spara i en fin burk och plocka fram när det är dags för en skön fikastund. Eller ta med och överraska kollegorna på fredag!

    Glutenfria kardemummakakor med mandel
  • Fröknäcke med kummin

    Fröknäcke med kummin

    Betyg 5 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Det här krispiga, glutenfria fröknäcket är enkelt att baka och himmelskt gott till frukost eller ostbrickan. Det är också perfekt som gå bort-present! Testa att byta ut kummin mot mortlade fänkålsfrön, torkade örter eller finrivet citronskal för smakvariation.

    Fröknäcke med kummin
  • Mörkt bönbröd med frukt och nötter

    Mörkt bönbröd med frukt och nötter

    Betyg 4.8 av 5.
    86 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Baka eget bröd med bönor! Här ett recept på glutenfritt bönbröd med svarta bönor, nötter och torkad aprikos i smeten. Saftigt, smakrikt, fullproppat med protein och fibrer och hur gott som helst.

    Mörkt bönbröd med frukt och nötter
Lyckas med glutenfritt - experten tipsar!

- Man måste tänka på ett annat sätt när man bakar glutenfritt. Känns en vanlig deg kladdig tillsätter man bara lite mer mjöl. En glutenfri deg måste vara kletig, annars blir resultatet smuligt och torrt. Det säger författaren till "Stora boken om glutenfri bakning" Katarina Tegelaar.

Knep för saftiga bröd och kakor

Gluten, som finns i vete, råg och korn, är ett protein med en unik förmåga att bilda trådar och därigenom en nätstruktur i degen. Inget av de glutenfria mjölerna har samma fantastiska förmåga. Men det finns knep. Genom att tillsätta fibrer som binder vätska kan man få saftiga bröd och kakor ändå. Ofta använder man skalet av psylliumfrön (även kallat husk), fibrer av potatis och sockerbeta eller pulvret xantangummi.

- Det kan också vara smart att blanda olika jäsningsmedel som jäst, bakpulver och bikarbonat för att få bröden att lyfta extra säger Karolina. Och ett ägg i degen kan hjälpa att stabilisera. Bäst smak får man genom att blanda olika mjölsorter. Ris-, majs och potatismjöl står för neutrala smaker, medan mjöler som durra, bovete och teff ger mer kakaktär.

Degen ska vara mer som en smet!

En fördel med glutenfri bakning är att det är snabbt och enkelt att baka glutenfritt. Degen, eller egentligen "smeten" eftersom den ska vara lös, vinner inte på att bearbetas länge. Några minuter med elvisp eller degkrokar är oftast allt som krävs. Däremot kan bröden behövas gräddas längre.

Skär upp först när bröden svalnat helt

Strukturen är känslig, och bröden behöver en stund för att stabiliseras.

Artiklar (3)

Värmande

Slurp!

Här hittar du recept på goda soppor med värmande buljong som bas.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda