Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten ur kosten men ändå vill njuta av doften och smaken av nybakat. Här är tipsen som gör att du lyckas med glutenfri bakning!

Tips! Alla våra glutenfria bakrecept!

Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Gluten gör att degen blir smidigare och får bra jäsegenskaper – men det finns glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekter.

8 glutenfria tips

  • Psylliumhusk ger elasticitet.

    Istället för gluten kan du i din deg använda fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Med de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, så att den kan knådas.
    Om du vill ha en smidigare deg är en bra riktlinje att tillsätta 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska.

  • Lös deg? Lugn - den ska vara så.

    Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är att göra en lösare deg, nästan som en smet som sen hälls ner i en brödform. På så sätt är det många gånger enklare och går snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!

  • Teff och durra – istället för vetemjöl.

    Teffmjöl och durramjöl är två glutenfria mjölsorter som går att använda till både basmatlagning och bakning – perfekt som alternativ till vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teff- och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölsorterna har dessutom liknande bakegenskaper som havremjöl.

  • Våg är bättre än mått.

    Var noga med doseringen när du bakar glutenfritt. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka måttet.

  • Viktigt att arbeta in luft i degen.

    För att hjälpa degen att jäsa är det viktigt att få in ordentligt med luft. För att lyckas med det behöver du arbeta igenom degen ett tag – gärna 10-12 minuter. Om du vill spara på krafterna kan du istället för att knåda degen för hand använda en köksassistent eller elvisp.

  • Kavla glutenfri deg.

    Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips för att göra det enklare är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sen kavla degen utanpå bakplåtspappret.

  • Sesamfrön eller boveteflingor som ströbröd.

    Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna – testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.

  • Vänta lite till.

    Visst är det frestande att sätta kniven i det varma brödet när det precis kommer ur ugnen. Men ge dig själv till tåls och vänta tills brödes svalnat. Strukturen i glutenfria bakverk är känslig och behöver en stund för att stabiliseras.

Baka glutenfritt - recept:

  • Mumsiga brownies

    Mumsiga brownies

    Mumsiga och glutenfria brownies som vinner på att kylas över natten. Bakas med kokosmjöl och blir härligt knapriga med hasselnötter i smeten. Vill du byta ut mot valnötter eller dina favoritnötter är det bara att prova sig fram.

    › Glutenfria brownies med hasselnötter

  • Frukostlyxa!

    Frukostlyxa!

    Visst är det lyxigt med nybakta scones! Och självklart ska du son inte äter gluten också njuta av den frukostlyxen - här i form durrascones med russin. Eftersom degen är lösare bakas dessa scones i muffinsformar i en muffinsplåt i ugnen.

    › Glutenfria scones på durramjöl

  • Avokadomacka, mmmm

    Avokadomacka, mmmm

    En god limpa gjord med chiamjöl som är rikt på omega-3, fibrer och kalcium. Genom att tillsätta chiamjöl i degen blir brödet saftigt och gott. Toppa gärna med avokado och cottage cheese.

    › Filmjölksbröd med chiamjöl

  • Fikasugen?

    Fikasugen?

    Mandelmjöl är fantastiskt gott att använda i bakning! Vi tipsar om de här söta småkakorna med smak av mandel och kardemumma. Perfekt när det är läge för fika.

    › Glutenfria kardemummakakor med mandel

  • Gott med örter i smeten

    Gott med örter i smeten

    Bjud på smarriga, hemlagade wraps. Testa det här receptet på tortillas gjorda på majsmjöl, psylliumhusk som är rikt på fibrer och sesamfrön och gräslök som ger god smak. Mums!

    › Snabba sesam- och örttortillas

3 söta glutenfria sommarfavoriter

  • Glutenfri smulpaj med rabarber och kardemumma

    Glutenfri rabarberpaj är underbart gott till fikat eller som dessert! Denna rabarbersmulpaj görs på en glutenfri smuldeg av smör, socker, havremjöl, mandelmjöl och majsstärkelse som smaksätts med kardemumma. Servera gärna pajen ljummen med grädde eller glass.

    - Glutenfri smulpaj med rabarber och kardemumma

    Spara

  • Blåbärssnittar med citronglasyr

    Prova ett recept på glutenfria blåbärssnittar du sent kommer glömma! Dessa goda snittar är både vackra att titta på och enkla att baka. En glutenfri mördegssnitt fylls med blåbärsfyllning och toppas med citronglasyr.

    - Blåbärssnittar med citronglasyr

    Spara

  • Glutenfri sockerkaka med jordgubbar

    Dags att baka en glutenfri sommarkaka! Gör en saftig sockerkaka med jordgubbar som är helt glutenfri och festligt dekorerad med rosa jordgubbsglasyr. Extra vacker blir den med torkade ätbara blommor som dekoration.

    - Glutenfri sockerkaka med jordgubbar

    Spara