Tidningen Buffé har tagit fram ett suveränt recept som ger luftiga och saftiga lussebullar utan gluten, men med den rätta saffranssmaken! Vi avslöjar hur du lyckas.

Av Ellinor Jidenius & Camilla Thörnqvist

 

RECEPT: Kolla in hela receptsamlingen för att baka glutenfritt.

  • Mise en place

    Börja med att ta fram alla ingredienser. För att göra det behöver du ett recept, och det hittar du om du klickar på länken.

    Glutenfria lussekatter

  • Blanda i två steg

    Först torrt: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

    Sen degspad: Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och saffran.

  • Torrt i vått

    Tillsätt den torra blandningen i den ”blöta”. Häll i den bara, du ska strax gå loss med elvispen, så ingen idé att blanda runt.

  • Vispa loss

    Vispa med elvisp på låg hastighet 3–5 minuter till en jämn smet. Och ja, det ska bli till en smet, inte deg. No need to worry.

  • Stadig på handen

    Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 lussekatter på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa 1 ½–2 timmar (ej övertäckt). Sätt ugnen på 225°C mot slutet av jästiden, så den hinner bli riktigt varm och go.

  • Ägg för glans

    Pensla bullarna lätt med uppvispat ägg. För dig som inte tål ägg går det lika bra att pensla med vanlig mjölk, eller laktosfri mjölk om man är laktosintolerant (givetvis går det också bra att göra degen med laktosfri mjölk).

  • Russin någon?

    Tryck försiktigt ner russin, men om du inte gillar det i dina lussekatter, så strunta i det. Det blir lika gott ändå!

  • Skjuts in i ugnen

    Grädda i mitten av ugnen 5–10 minuter. Låt bullarna svalna ca 5 minuter innan du hugger in.

  • Bulla upp

    Då var du klar! Om lussekatterna inte ska ätas inom någon timme, värm dem ca 5 minuter på 150°C, annars blir de snabbt torra – lite så det ofta är när man bakar glutenfritt. Lussekatter som inte ska ätas samma dag är bättre att frysa in.