Hoppa till sidans innehåll

Att gå över till en växtbaserad kost är det bästa du kan göra för klimatet på global nivå, visar en omfattande studie som publicerats i Science. Men måste vi alla bli veganer för att rädda planeten? Nej, men om vi alla ser över vår konsumtion av kött - och mejeriprodukter kan vi komma en bra bit på vägen.

Artikel i samarbete med Oatly , Källor: Science, Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket

Tidigare i år publicerade tidsskriften Science den hittills största studien som gjorts över lantbrukets miljö - och klimatpåverkan. Budskapet var tydligt. Det enskilt största du kan göra för miljön och klimatet är att dra ner på din kött - och mejerikonsumtion. Om vi åt växtbaserat skulle vi nämligen kunna minska jordbruksmarkerna globalt med över 75 %, vilket är ett område som motsvarar Australien, EU, Kina och USA tillsammans. Denna mark skulle vi sedan kunna använda väldigt mycket mer effektivt, vilket är av största vikt, eftersom jordens befolkning år 2050 beräknas uppnå 10 miljarder människor. 

Studien, som samlat data från 40 000 lantbruk i 119 länder visar också att skillnaden mellan hur vi producerar samma livsmedel är väldigt stor. Kött från kor som fötts upp på skövlad mark ger upphov till 12 gånger mer växthusgasutsläpp än de som betat på naturlig betesmark. Men trots att det är stor skillnad mellan kött och kött, så har animaliska produkter alltid större påverkan än växtbaserade.

Måste vi alla då bli veganer för att jorden inte ska gå under? Njae, men vi i Sverige måste drastiskt minska vår konsumtion av animaliska livsmedel.

Studien hittar du här.

Tips för att leva mer klimatsmart:

 • Ät mängder med grönt!

  Frossa i grönsaker, spannmål, frukt, bönor, ärtor etc. Ersätt animaliska mejeriprodukter med växtbaserade mejeriprodukter. Vi kan inte påpeka nog hur grymt det är med grönt!

 • Minska svinnet

  I Sverige slängs varje år cirka 19 kilo fullt ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken - per person! Matsvinnet är en stor belastning för klimatet. För att minska svinnet kan du t.ex planera inköp och se till att äta upp maten i tid, frys in mat du vill spara, gör matlådor, förvara frukt och grönt kallt (oftast) och förvara maten rätt. Dessutom behöver du aldrig stirra dig blind på bäst-före-datum. Titta, lukta och smaka!

 • Ät efter säsong i den mån det går

  Att äta efter säsong är alltid det bästa och har självklart minst klimatpåverkan. På vintern kan det ju vara knivigt då inget växer i Sverige och vi alla vet att flyg inte är bra för miljön. Men en sak som är lugnande är att en väldigt liten andel av den mat vi importerar kommer med flyg. Det mesta fraktas på fartyg eller med lastbil, vilket ger små utsläpp per kilo mat. Transporterna står därför överlag för en väldigt liten del av klimatpåverkan från vår matproduktion. Ett annat tips är att vintertid äta mycket frysta grönsaker, som frysts in när de varit i säsong i Sverige.

 • Ät ekologiskt

  Om du väljer eko bidrar du till en värld med både gladare människor och djur. Mindre gifter gör helt enkelt att vi alla trivs bättre.

 • Inför växtbaserade dagar

  Bestäm 2 dagar i veckan då du kör växtbaserat. Tänk om hela jordens befolkning gjorde det - vilken effekt!

 • Välj mat med omsorg

  Som du förstår är det växtbaserat som gäller om du vill vara en klimathjälte, då både kött och animaliskt mejeri är bovar. Ibland är mejeri t.om en större bov än kött. Som exempel genererar ost mer CO2e än fläsk, vilket inte många vet. Det finns såklart bättre och sämre val när det kommer till animaliska produkter. Till de bättre hör exempelvis lokalt, svenskt och ekologiskt. Men växtbaserat är alltid snällast för klimatet.

3 växtbaserade, klimatsmarta recept

 • Krämig pasta med tomat och kikärtor

  Gillar du också när det går undan i köket? Då är denna krämig pasta med kikärtor, havrebaserad färskost och rostade solrosfrön något för dig. Supergod, enkel och dessutom vegansk! Bättre blir det ej!

  - Krämig pasta med tomat och kikärtor

  Spara

 • Solgul currygryta med sötpotatis, kål och kikärtor

  En värmande vegansk currygryta som är enkel att variera utifrån grönsaker i säsong. Servera med rostad potatis, matvete eller andra klimatsmarta gryn. Tips på andra goda tillbehör är naanbröd, picklad rödlök, koriander och vitlöksdipp på havrebaserad fraiche. Mums!

  - Solgul currygryta med sötpotatis, kål och kikärtor

  Spara

 • Taco med majsfritters och pico de gallo

  Ta fredagstacosen till en ny nivå med friterade majsfritters och pico de gallo, en mexikansk tomatsalsa, serverat i mjuka tortillabröd tillsammans med havrefraiche och het sriracha. En helt växtbaserad taco!

  - Taco med majsfritters och pico de gallo

  Spara