Hoppa till sidans innehåll

Jaaa hur är det med gröna tomater, kan man äta dom eller är dom giftiga? Vi reder ut hur det ligger till med de omogna tomaternas vara eller ickevara.

Elin Nordström

 • Måttliga mängder

  I och med att gröna tomater innehåller glykoalkaloiden tomatin (samma typ av ämne som solanin som kan finnas i potatis) så kan för stora mängder omogna gröna tomater leda till magbesvär.

 • Gröna tomater - inte samma sak som omogna tomater

  Vi pratar alltså inte om tomater som är gröna till färgen och mogna. Utan här snackar vi tomater som är gröna på grund av att de är omogna.

 • Varför är mogna tomater så himla bra då?

  Så här är det: Mogna tomater innehåller relativt små mängder tomatin, medan omogna innehåller mer. Ju mognare tomaten är desto mindre tomatin. Tomatbladen innehåller mer tomatin än själva frukten så få inte för dig att äta bladen.

 • Är gröna tomater giftiga?

  Du kan äta gröna tomater så länge du inte äter för många.

Några recept med gröna tomater

 • Pasta med friterade gröna tomater

  Pasta med friterade gröna tomater

  Pasta med friterade gröna tomater är ett smakrikt och annorlunda pastarecept. Den goda pastan med en lätt vitlökssmak serveras med tomater som panerats med parmesanost och friterats lätt.

  - Pasta med friterade gröna tomater

  Spara

 • Syltade gröna tomater

  Syltade gröna tomater

  Har du tomater som inte hunnit mogna innan det blir frost ute? Eller har du kommit över några vackra gröna tomater i affären? Prova att sylta dem för ett spännande, syrligt tillbehör.

  - Syltade gröna tomater

  Spara