Favoritrecepten!

Rabarber i mat

Säsongens första späda rabarber är ett säkert vårtecken – passa på att frossa i de syrliga stjälkarna när de är som bäst. När du kokat saft, gjort pajer och kräm är det kanske dags att prova något nytt? Här kommer tips på hur du kan använda rabarber i mat.
Tips: Se alla våra smarriga recept med rabarber.

Recept med rabarber

  1. Overnight oats med hallon- och rabarberkompott

    1. Overnight oats med hallon- och rabarberkompott

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Overnight oats är en kall gröt som får stå över natten. I det här receptet får den krämiga gröten med havregryn och chiafrön sällskap av en hallon- och rabarberkompott och serveras med fröströssel och yoghurt.

    Overnight oats med hallon- och rabarberkompott
  2. Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

    2. Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vi utforskar nya ingredienser till gamla recept för att göra dem mer klimatvänliga. Här får plättarna även ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, nämligen bovetemjöl och linsmjöl. Med havremjölk i smeten blir de även mjölk- och laktosfria. Servera med en hemgjord rabarbersylt med älgört som finns att plocka på ängar runt om i Sverige.

    Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt
  3. Rabarberchutney

    3. Rabarberchutney

    Betyg 4.1 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En härlig rabarberchutney som passar till det mesta från grillen. Låt rabarber, lök och chili koka ihop sakta med honung, vinäger och salt till en smakrik chutney som du ger en liten ton av citrus med hjälp av ingefära. Färgen på chutneyn varierar beroende på vilken rabarbersort som används – men den blir alltid lika god.

    Rabarberchutney
  4. Sallad på rabarber och getost

    4. Sallad på rabarber och getost

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Getost och bakade rödbetor är en pålitlig smakkombo som här får ett lite otippat men sällsynt gott sällskap med rabarber. En välkomponerad sallad där den syrliga rabarbern får en lyckad matchning med getosten och en fänkålsdoftande dressing. Välj gärna olika sorters betor så blir salladen extra färgglad.

    Sallad på rabarber och getost
  5. Hjort med sörmländska tillbehör

    5. Hjort med sörmländska tillbehör

    Betyg 2.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ett tjusigt recept på hjort med sörmländska tillbehör som kantarellsås, korngrynsfräs och utsökt rabarberchutney. Du använder bland annat kantareller, grädde, korngryn, palsternacka, kålrot, bacon, rabarber och äpple. Festligt gott!

    Hjort med sörmländska tillbehör
  6. Potatissallad med rabarber och kapris

    6. Potatissallad med rabarber och kapris

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Potatissallad med rabarber och kapris tillagar du på under en halvtimme. Dijonsenap och fräsch vårlök ger potatissalladen god smak. Du garnerar med dill som ger trivsam smak och lite färg.

    Potatissallad med rabarber och kapris
  7. Rabarbersallad

    7. Rabarbersallad

    Betyg 3.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tunt hyvlad späd rabarber ger fräsch syra i salladen. Marinera med honung, citron och olja och blanda med sallad, ärtskott och sockerärter. Vackert och väldigt somrigt! Servera gärna rabarbersalladen till goda grejer från grillen.

    Rabarbersallad
Visste du att...
  • Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan olika sorter.
  • Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar. Då är det aldrig långt bort till en sötsyrlig paj eller nykokt rabarbersylt närhelst på året som suget sätter in.
  • ”Lägga rabarber på” är en förvrängning av uttrycket ”att lägga embargo på” där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber. 

Artiklar (1552)

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

Matskola

Tillaga sparris

Koka, steka eller grilla – hur tillagar man egentligen sparris? Här hittar du svaret!

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Grönt är skönt

Vår på tallriken

Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.