Hoppa till sidans innehåll

Gourmetkockar älskar lamm för köttets höga kvalitet och fina smak. Ändå äter vi svenskar väldigt lite lamm, ynka ett kilo per person och år. Kanske är det myten om att lamm smakar som kofta som spökar. Här kan du läsa allt om olika delar på lammet, kryddning och förberedelser.

 Kryddning. Man ska vara försiktig när man kryddar lamm. Ju ljusare och mörare kött, desto lättare tar det åt sig av kryddorna. Att krydda med vitlök, timjan och rosmarin är en riktig klassiker. Här finns recept på en smakrik rulad gjord på lammbringa.

Lamm_i_tre_delar_-_en_f-rskvaruskola_om_lamm

1. Lammbaklägg. En delikatess, köttet lossnar nästan av sig självt från benet när det tillagats länge. Kan grillas efter kokning för en fantastisk matupplevelse. Lammbaklägg är en mycket prisvärd del av lammet.
2. Lammstek. En tradition att bjuda på till påsk. Annars är hösten en bra tid för att köpa svenskt lamm. Då gör höstlammen entré i köttdisken. De har fin fettsammansättning och utpräglad smak efter att ha betat ute i det fria hela sommaren. Recept med lammstek.
3. Lammrostbiff med kappa. Passar synnerligen bra att ugnssteka gärna med fettkappan kvar för mer smak.

Färskvaruskola om lamm Lammentrecôte. En fin del på lammet. Den höga fetthalten gör den mycket mör och smakrik och är därför extra lämplig att lägga på grillen.

Färskvaruskola lammLammrygg. Ett ypperligt kokkött som är den bästa delen om man ska koka en lammgryta. Med benen kvar får grytan mer smak. Tänk på att inte tärna för smått, då riskerar köttet att koka ur och bli torr i smaken.

Färskvaruskola lammFjärilskotlett och lammracks. Dessa kommer från mellandelen och är extra möra och fina. Fjärilskotletten kallas även för lammchops och passar finfint på grillen. Lammracksen kan tillagas hela i ugnen eller på grillen och skivas upp innan servering. Recept med lammracks.

Färskvaruskola lamm Lammytterfilé. En mör detalj på lammet som går väldigt snabbt att steka. Passa noga då den snabbt blir överstekt. Om möjligt, välj en ytterfilé med fettkappan kvar för smakens skull. Recept med lammfilé