På engelska heter den Jerusalem artichoke, men den har inget att göra med vare sig Jerusalem eller kronärtskocka. Jordärtskockan är populär under hösten och till nyår – men vad vet du egentligen om den lilla knölen?

Text: Alexandra Vikström
Tips: Här hittar du alla recept med jordärtskocka 

 • Som godast på vintern

  Jordärtskocka finns i princip alltid i butik, men den svenska säsongen är från september till mars. De första skockorna som skördas smakar sällan lika mycket som de som tas upp i november eller december, så det kan vara en god idé att vänta lite.

 • Lätta att odla

  En mullrik och sandig jord gör det lättare för jordärtskockorna att utvecklas, men de är i ärlighetens namn inte speciellt kräsna, utan klarar de flesta jordar. Sätt knölarna tidigt på våren, precis som med sättpotatis. På hösten efter att plantan blommat och bladen vissnat vandrar näringen ned i knölarna och de är redo att skördas. Det går också att sätta knölarna på hösten för att skörda dem tidigt på våren.

 • Sprider sig lätt

  Jordärtskockor sprider sig lätt – när de väl är satta har du dem förmodligen resten av livet. Plantera dem gärna på ett eget ställe.

 • Förvaras fuktigt

  Skockor är känsliga när de väl dragits upp ur jorden. I kylskåpet bör de förvaras lite fuktigt, gärna i en plastpåse. Då håller de i några veckor innan de blir mjuka och skrumpnar ihop. För dem som själva odlar är det perfekt att låta dem vara kvar i jorden. Klipp ned plantornas stänglar till några decimeter och täck plantorna med halm eller löv. Då förhindrar du att tjälen går ned i jorden – och kan dessutom skörda skockor mitt i vintern!

 • Full av nyttigheter

  Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en heter inulin, en fiber som bland annat hjälper till att stabilisera blodsockret. Inulin gillas också extra mycket av de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är knölarna fullproppade med både järn och kalium.

 • Med och utan skal

  Små, knotiga och i olika former. Ja, visst behövs tålamod när skockorna skalas. Ibland kan de behöva putsas till lite med en kniv innan skalning. Eller så får skalet helt enkelt sitta kvar, se i så fall till att noggrant tvätta bort jorden. Om de skalas mår de bra av att genast ta ett bad i kallt vatten med några doppar citronjuice i. Låt dem ligga i vattnet tills de tillagas, annars mörknar de snabbt och blir inte lika vackra i färgen.

 • Små är bäst

  En bra jordärtskocka är fast och spänstig, och helst inte alltför stor eftersom den då kan vara träig.

 • Goda att äta råa

  Med sin lätt nötiga smak är jordärtskockorna goda som de är. Skär i tunna skivor till en sallad med citrondressing och parmesan.

 • Tillagade blir de sötare

  Ugnsrostade får jordärtskockorna en sötare smak och passar fint som tillbehör till det mesta. De är även goda att koka och servera med lite brynt smör och rostade hasselnötter eller solrosfrön.