Säsong

Allt du behöver veta om svenska äpplen

Äpplen kan vi visserligen äta året om, men under hösten när äppelsäsongen är här så tuggas det äpplen för glatta livet överallt i hela landet . För alla er som vill fördjupa er i äppelkunskap så kommer här svaren på alla era frågor. Vi bjuder också på fruktiga recept med äpplen.
Tips: Missa inte vår saftiga äppelkaka med kanel.

Frågor och svar om svenska äpplen

  1. 1. När började vi odla äpplen i Sverige?

    De tidigaste äppelodlingarna uppstod i Persien, nuvarande Iran. I Sverige anlade munkar klosterträdgårdar med de första äppelodlingarna på 1100-talet.

  2. 2. Vilka äppelsorter är mjöliga?

    Ingrid Marie och Transparente Blanche är två mjöliga äppelsorter.

  3. 3. Vilken är bästa sorten för äppelpaj? Vill att de ska bli ordentligt mjuka och mosiga

    Discovery passar fint till paj då det har en fin balans mellan sötma och syra.

  4. 4. Bästa sorten för äppelmos?

    Aroma, Gravensteiner och Discovery om du vill ha ett rosa äppelmos.

  5. 5. Stämmer det att man ska skruva av äpplena när de plockas för att inte skada nästa års skörd?

    Nej. Man skadar inte nästa års skörd men det är en fördel om man plockar så att skaftet på äpplet kommer med eftersom det annars kan bli en inkörsport för sjukdomar som kan uppenbara sig senare på de äpplen man lagrar.

  6. 6. “Äppelplantor odlade från butiksköpta äpplen blir av en annan sort än originalet.”

    Det är ingen myt. Tar du en kärna från ett äpple och sår, så kommer det träd som växer upp vara en ny sort, då äppleblomman är korsbefruktad. Alltså oavsett vilket äpplefrö du sår blir det alltid en ny egen sort. För att det ska bli samma sort måste man ympa eller ockulera.

  7. 7. Vilken äppelsort avlägsnar mest färg om man gör t ex äppeldricka?

    De rödskaliga sorterna Summerred, Ingrid Marie och Discovery.

  8. 8. Vilket äppelträd ger frukt snabbast?

    Transparente Blanche är trädet för dig.

  9. 9. Är alla svenska äpplen obesprutade?

    I de konventionella odlingarna (dvs icke-ekologiska) är ambitionen att odla frukt med ett minimum av jordbrukskemikalier och man arbetar därför proaktivt och sätter in in åtgärder som ”motar Olle i grind”. Det finns naturliga fiender till löss och andra skadedjur, t.ex. rönnbärsmal och dessa kan vid behov köpas in och placeras ut i små påsar i odlingen. Om detta inte hjälper kan man behöva sätta in extra åtgärder ibland men det är bara när det absolut behövs.

    Integrerad fruktproduktion (IP) är ett odlingssystem som står mellan konventionell och ekologisk odling och innebär att största hänsyn skall tas till miljön, samtidigt som odlingen skall vara ekonomiskt bärkraftig. Detta innebär bl.a. att gödsling, bevattning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar, endast sker efter dokumenterat behov. I nya planteringar används motståndskraftiga sorter mot sjukdomar och skadedjur.

  10. 10. Hallå, Varför ser vi aldrig röda äpplen (fruktköttet) i butiker?

    Rödköttiga sorter är väldigt sura och kräver tillagning för att smaka gott. Därför har dessa sorter en väldigt liten kundgrupp vilket i sin tur medför att utbudet på marknaden blir begränsat. För att en sort ska bli kommersiellt gångbar är det många kriterier som ska uppfyllas. Den ska generera en rimlig avkastning, inte kräva för mycket bekämpning, tåla viss lagring, hålla för distribution och kanske viktigast av allt - smaka gott som det är.

  11. 11. Hur många sorter har vi?

    Cirkus 240 sorter som funkar i Sverige men det tillkommer hela tiden nya allteftersom förädlingen utvecklas.

  12. 12. Ska svenska äpplen ligga framme eller i kylskåpet?

    Äpplen ska förvaras mörkt, svalt och luftigt i 2–5°c. De håller därför bäst i kylskåpet men bör tas fram ett tag innan man äter dem för att smaka så bra som möjligt. Kall frukt är inte lika smakrik. Viktigt att tänka på att inte lägga det i samma låda/påse som etylenkänsliga produkter.

  13. 13. Hur länge klarar sig äpplen i frysen?

    Det går säkert att frysa äpplen ganska länge men man får räkna med att det blir ganska mosiga när de tinat och kanske lämpar sig bäst till mos eller paj när de tinat upp. Ett tips är att i sådana fall frysa dem skivade och lättsockrade dvs inte hela.

  14. 14. Finns det svenska äpplen som är syrliga?

    Generellt är de svenska äppelsorterna syrligare än europeiska lite beroende på väderförhållandena där de odlas. (Frida, Rubinola och Gravenstein är exempel på syrliga sorter).

  15. 15. När ska jag beskära träden?

    Bäst är under JAS-månaderna (juli-augusti-september).
     

  16. 16. Vilken äppelsort är mest populär och vilken är äldst?

    Den mest populära sorten är Ingrid Marie tätt följt av Aroma. Det är också dem som det odlas mest av i de svenska äppelodlingarna. Sorten Gravensteiner är omkring 300 år gammal och tros vara äldst av de sorter som vi fortfarande odlar idag.

  17. 17. Brukar ICA ta in de sorter som innehåller mindre allergener, tex Santana?

    Ja det stämmer, vi har Santana i vårt sortiment men även Gloster som klassas som ett "allergivänligt" äpple. De finns tillgängliga under delar av den svenska äppelsäsongen, hur länge beror på hur stor skörden av dem varit.

  18. 18. Hur reglerad är besprutningen i Sverige och vad kräver ICA av sina odlare?

    All frukt och grönt som ICA köper in, oavsett ursprung, kommer från certifierade företag vilket innebär att odlarna och packhusen bl.a. måste följa strikta regler för hur kemisk bekämpning får utföras samt hur frukten och grönsakerna får hanteras. Gränsvärdena är fastställda på nivåer som inte ska utgöra någon fara för konsumenten att konsumera. I fråga om svensk produktion följer vi även nationell lagstiftning.

  19. 19. Kan man odla äpple inomhus?

    Äppelträd ska planteras utomhus där det är ljus, soligt och skyddat från kalla vindar. Det är viktigt för att både de pollinerande insekterna ska trivas och jobba flitigt och för att frukten ska utvecklas bra.

  20. 20. Varför är vissa äpplen röda och vissa gröna?

    Detta är en bra fråga! Man kan jämföra äpple med oss människor... om man ser på min mamma och min pappa så har jag drag och egenskaper från dem båda men är inte helt lik. Precis så är det med äpple. För att få en sort så krävs det två olika sorter och i avkomman så speglas föräldrarna, mer eller mindre. Det är så man bedriver växtförädling.

  21. 21. Har svenska äpplen vax?

    Vi kan inte svara för alla svenska äpplen som odlas men ICA tillåter inte vax på sina svenska äpplen.

  22. 22. Vilka sorter är bäst för must och ciderproduktion?

    Sorter som har en bra balans mellan både sötma och syra. Blanda gärna flera sorter när du mustar! tex Discovery, Santana och Aroma.

    Så gör du egen äppelmust.

  23. 23. Vilken sort är sötast?

    Saga.

  24. 24. Vilket äpple är krispigast?

    Svårt att bara säg ett! Saga och Frida är sorter med bra krispighet.

  25. 25. Vilken sort är surast?

    Gravenstein.

  26. 26. Varför söver man äpplen?

    Med hjälp av moderna lagringsmetoder kan vi numera långtidslagra höstens skörd och förse konsumenterna med regionalt odlade äpplen året runt. Det gör att mognadsprocessen avstannar och när lagret öppnas är smaken den samma som när äpplena placerades i lagret. Det är ett hållbart och klimatsmart sätt att lagra våra äpplen och ger oss alla möjligheten at njuta av svenska äpplen året runt.
    .

  27. 27. Våra äpplen möglar på trädet innan de är färdiga. Är det sjukt?

    Gallra bort de äpplen som är infekterade. Detta är oftast Monilia och är en svamp som flyttar sig snabbt från äpple till äpple… gallrar man tidig på säsongen så slipper man delvis dessa problem men ett år som detta med ganska mycket värme och hög luftfuktighet så blir det alltid problem… Gallra är bästa receptet!

  28. 28. Kan man hindra mask och annat att äta upp äpplen på trädet?

    Mask i äpple är oftast problem med äppelvecklare. Detta är en lurig rackare där hanen vill para sig med honan runt midsommar. Man har kommit fram till hur honans doftämne ser ut och tillverkat det syntetiskt, pressat in det i små kapslar och hänger upp i fruktodling för att lura bort hanarna. Man kallar det för förvirringsteknik.

  29. 29. Vad är sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen?

    Olika äppelsorter delas ofta upp i sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Sommaräpplen bör ätas direkt från trädet, medan de andra två skördas trädmogna och lagras ram till försäljning.
    Exempel på sommaräpple är Discovery. Aroma och Gravensteiner är höstäpplen och Ingrid Marie är vinteräpplen.

  30. 30. När blommar äppelträden och när skördas äpplena?

    I Sverige blommar äppelträdet med vita och rosa blommor i maj och juni. Skördetiden påbörjas i slutet av sommaren och håller igång hela hösten, men svenska äpplen finns tillgängliga i butik året om. 

  31. 31. Vilken sort passar bäst i maten?

    Svårt att välja – det finns egentligen inga rätt eller fel här. Svenska äpple är otroligt mångsidiga och passar över lag väldigt bra i matlagning. Det finns en hel del väntade men också oväntade kombinationer med äpple. Ska jag välja en sort så blir det Saga som sätter fin smak på fågel i ugn och som tar den klassiska linsgrytan Daal till nya höjder.

  32. 32. Varför möglar äpplena på trädet?

    Detta är en svamp som heter Monilia som ger fruktmögel i träden. Oftast är den sekundär, dvs det finns någon annan som först gjort en skada och det är oftast äppelvecklaren som borrat ett hål in i skalet. Därefter etablerar sig Monilia/fruktmöglet och tar över frukten samt smittar till kringliggande frukter.

  33. 33. Varför säljer ni inte bara svenska äpplen i ICA:s butiker när de är i säsong? Vore klimatsmart.

    Varje butik bestämmer vilket sortiment de vill erbjuda sina kunder, utifrån sin lokala marknad och kundernas preferenser. Vi på ICA värnar det svenska lantbruket och samarbetar tätt med våra svenska odlare. Vi har ett brett svenskt sortiment för butik att arbeta med och ambitionen är att erbjuda svenska alternativ där det finns tillgång. Vi har svenska äpplen i sortimentet hela året om och det finns därför alla möjligheter för butik att bygga det bästa kunderbjudandet för sin lokala marknad med både svenska och utländska produkter.

Sugen på äpplen?

  • Tarte tatin

    Tarte tatin

    Betyg 4 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Tarte tatin är en klassisk fransk äppelkaka med smördeg. Äppelkakan tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner. Knepet att få till den vackra fruktkakan är att lägga äppelklyftorna i ett snyggt mönster. Servera med vaniljglass eller vispad grädde som efterrätt eller till gofikat.

    Tarte tatin
  • Daal med linser, kokos och äpple

    Daal med linser, kokos och äpple

    Betyg 4.5 av 5.
    49 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Att addera äpple i matlagningen tillför både syra och sötma till rätten. Laga en indisk linsgryta med kokosmjölk, kryddor och aromatiskt äpple. Toppa grytan med yoghurt, kokosflarn och koriander.

    Daal med linser, kokos och äpple
  • Krispig blomkålssallad med äpple och fetaost

    Krispig blomkålssallad med äpple och fetaost

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En krispig sallad där blomkålen får spela huvudrollen som backas upp av syrligt äpple, salt fetaost och frisk mynta. Denna rätt passar utmärkt som förrätt, mellanrätt eller tillbehör till både kött och fisk.

    Krispig blomkålssallad med äpple och fetaost
  • Ugnsbakad gröt med äpple

    Ugnsbakad gröt med äpple

    Betyg 4.6 av 5.
    76 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Att göra gröt i ugn är ett enkelt knep för att få frukosten att kännas lite härligare! Här smaksätter vi vår ugnsbakade gröt med rivet äpple, vaniljpulver, honung och kanel och toppar med frön. Äppelgröt med en twist helt enkelt.

    Ugnsbakad gröt med äpple
  • Äppelmunkar

    Äppelmunkar

    Betyg 4.9 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Munkar är lite pyssligt att baka men åh så gott och festligt! De friterade munkarna rullas i socker och fylls med sötsyrligt hemgjort äppelmos – bättre än så blir det inte. Allra godast är äppelmunkarna när de är nygjorda.

    Äppelmunkar
  • Äppelkompott med citron och kardemumma

    Äppelkompott med citron och kardemumma

    Betyg 4.8 av 5.
    36 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Gammeldags kompott är ett utmärkt sätt att ta tillvara på äpplen vare sig det är egen skörd eller andras. Äppelkompotten håller ca två veckor i kyl men går fint att frysa in och njuta av senare. Supergott till frukost till gröt eller yoghurt eller som dessert med en klick vaniljglass och lite smulade kakor över.

    Äppelkompott med citron och kardemumma
  • Saffranskrans med äpple och mandel

    Saffranskrans med äpple och mandel

    Betyg 4.2 av 5.
    37 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!

    Saffranskrans med äpple och mandel
  • Sallad med höstäpplen

    Sallad med höstäpplen

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sallad med höstäpplen är ett fräscht och krispigt tillbehör med hösten som inspiration. Haricots verts, spenat och äpplen utgör basen för denna goda sallad. Toppa med valnötter och ringla på en pumpavinägrett så har du en fantastiskt god höstsallad!

    Sallad med höstäpplen
  • Bakat äpple

    Bakat äpple

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ugnsbakade äpplen med vitlök och färska örter är ett mycket gott tillbehör till grillat. Vinäger och smör lyfter sötman i äpplena. Välj gärna ett svenskt äpple, som Robinola.

    Bakat äpple
  • Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma

    Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma

    Betyg 4.6 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Vem kan motstå doften av nybakad äppelpaj? Här får pajen en extra doft- och smakdimension med brynt smör och rörsocker som ger en karamellig och lite nötig smak. Med kikärtsmjöl istället för vetemjöl i degen blir pajen dessutom glutenfri.

    Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma
  • Äppelkaka

    Äppelkaka

    Betyg 4.7 av 5.
    98 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Klassisk äppelkaka med smak av kanel och kardemumma, det kan inte bli bättre. Fyllningen gör du av äpplen, strösocker och naturligtvis kanel. Servera gärna äppelkakan med ditt favorittillbehör - grädde, vaniljsås eller glass.

    Äppelkaka
  • Coleslaw med äpple

    Coleslaw med äpple

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Coleslaw är alltid gott, här gör vi en variant med äpple som komplement till den finstrimlade vitkålen. Äpplet ger en extra, härligt fräsch smak till din coleslaw. Såsen rör du ihop av majonnäs och dijonsenap samt kummin.

    Coleslaw med äpple
  • Toscakaka med äpple

    Toscakaka med äpple

    Betyg 4.7 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Vad sägs om en toscakaka som får smak av äpplen? Det blir en skön mix mellan klassisk äppelkaka och toscakaka och helt oemotståndligt god. Kaksmeten smaksätts med kardemumma och kanel samt små, små bitar av äpplen. Toppingen är den klassiska toscaglasyren med mandel på toppen.

    Toscakaka med äpple
  • Morotsbiffar med äpple

    Morotsbiffar med äpple

    Betyg 3.7 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Att laga morotsbiffarna i ugnen, enkelt och smidigt. Dessa biffar med morot får dessutom extra fräsch smak av rivet äpple och får en god krämighet och smak av att en lagrad ost används. Smaksätt också smeten med timjan, paprika eller spiskummin.

    Morotsbiffar med äpple
  • Guacamole med äpple

    Guacamole med äpple

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Härlig och smakrik variant på guacamole gör du enkelt när du rör ner tärnat äpple i avokadomoset. Smaksätt sedan guacamolen med chili, vitlök och koriander för den perfekta smaken. Låt gärna guacamolen mogna en stund i kylskåpet innan den serveras.

    Guacamole med äpple

Artiklar (1534)

Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?

I säsong

Äntligen skördetid!

Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.