Hoppa till sidans innehåll

Äppelsäsongen är här och överallt i landet tuggas det äpplen för glatta livet. För alla er som vill fördjupa er i äppelkunskap så kommer här svaren på alla era frågor.

Elin Nordström

 • Vilka är de mjöliga sorterna?

  Ingrid Marie & Transparente Blanche.

 • Vilken är bästa sorten för äppelpaj? Vill att de ska bli ordentligt mjuka och mosiga

  Discovery passar fint till paj då det har en fin balans mellan sötma och syra.

 • Bästa sorten för äppelmos?

  Aroma, Gravensteiner och Discovery om du vill ha ett rosa äppelmos.

 • Stämmer det att man ska skruva av äpplena när de plockas för att inte skada nästa års skörd?

  Nej. Man skadar inte nästa års skörd men det är en fördel om man plockar så att skaftet på äpplet kommer med eftersom det annars kan bli en inkörsport för sjukdomar som kan uppenbara sig senare på de äpplen man lagrar.

 • “Äppelplantor odlade från butiksköpta äpplen blir av en annan sort än originalet.”

  Det är ingen myt. Tar du en kärna från ett äpple och sår, så kommer det träd som växer upp vara en ny sort, då äppleblomman är korsbefruktad. Alltså oavsett vilket äpplefrö du sår blir det alltid en ny egen sort. För att det ska bli samma sort måste man ympa eller ockulera.

 • Vilken äppelsort avlägsnar mest färg om man gör tex äppeldricka?

  De rödskaliga sorterna Summerred, Ingrid Marie och Discovery.

 • Vilket äppelträd ger frukt snabbast?

  Transparent Blanche är trädet för dig.

 • Är alla svenska äpplen obesprutade?

  I de konventionella odlingarna (dvs icke-ekologiska) är ambitionen att odla frukt med ett minimum av jordbrukskemikalier och man arbetar därför proaktivt och sätter in in åtgärder som ”motar Olle i grind”. Det finns naturliga fiender till löss och andra skadedjur, t.ex. rönnbärsmal och dessa kan vid behov köpas in och placeras ut i små påsar i odlingen. Om detta inte hjälper kan man behöva sätta in extra åtgärder ibland men det är bara när det absolut behövs. Integrerad fruktproduktion (IP) är ett odlingssystem som står mellan konventionell och ekologisk odling och innebär att största hänsyn skall tas till miljön, samtidigt som odlingen skall vara ekonomiskt bärkraftig. Detta innebär bl.a. att gödsling, bevattning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar, endast sker efter dokumenterat behov. I nya planteringar används motståndskraftiga sorter mot sjukdomar och skadedjur.

 • Hallå, Varför ser vi aldrig röda äpplen (fruktköttet) i butiker?

  De sorter som finns på marknaden är väldigt sura och har en begränsad kundgrupp. För att en sort ska bli kommersiellt gångbar är det många kriterier som ska uppfyllas. Den ska ha vettig avkastning, inte kräva för mycket bekämpning, tåla viss lagring, hålla för distribution och inte minst smaka gott. Rödköttigheten har kommit långt ner på priolistan men man har börjat titta på det nu.

 • Hur många sorter har vi?

  Cirkus 240 sorter som funkar i Sverige men det tillkommer hela tiden nya allteftersom förädlingen utvecklas.

 • Ska svenska äpplen ligga framme eller i kylskåpet?

  De håller bäst i kylskåpet men bör tas fram ett tag innan man äter dem för att smaka så bra som möjligt. Kall frukt är inte lika smakrik. Viktigt att tänka på att inte lägga det i samma låda/påse som etylenkänsliga produkter.

 • Hur länge klarar sig äpplen i frysen?

  Det går säkert att frysa äpplen ganska länge men man får räkna med att det blir ganska mosiga när de tinat och kanske lämpar sig bäst till mos eller paj när de tinat upp. Ett tips är att i sådana fall frysa dem skivade och lättsockrade dvs inte hela.

 • Finns det svenska äpplen som är syrliga?

  Generellt är de svenska äppelsorterna syrligare än europeiska lite beroende på väderförhållandena där de odlas. (Frida, Rubinola och Gravenstein är exempel på syrliga sorter).

 • När ska jag beskära träden?

  Bäst är under JAS-månaderna (juli-augusti-september).

 • Brukar ICA ta in de sorter som innehåller mindre allergener, tex Santana?

  Ja det stämmer, vi har Santana i vårt sortiment men även Gloster som klassas som ett "allergivänligt" äpple. De finns tillgängliga under delar av den svenska äppelsäsongen, hur länge beror på hur stor skörden av dem varit.

 • Hur reglerad är besprutningen i Sverige och vad kräver ICA av sina odlare?

  All frukt och grönt som ICA köper in, oavsett ursprung, kommer från certifierade företag vilket innebär att odlarna och packhusen bl.a. måste följa strikta regler för hur kemisk bekämpning får utföras samt hur frukten och grönsakerna får hanteras. Gränsvärdena är fastställda på nivåer som inte ska utgöra någon fara för konsumenten att konsumera. I fråga om svensk produktion följer vi även nationell lagstiftning.

 • Kan man odla äpple inomhus?

  Äppelträd ska planteras utomhus där det är ljus, soligt och skyddat från kalla vindar. Det är viktigt för att både de pollinerande insekterna ska trivas och jobba flitigt och för att frukten ska utvecklas bra.

 • Har svenska äpplen vax?

  Vi kan inte svara för alla svenska äpplen som odlas men ICA tillåter inte vax på sina svenska äpplen.

 • Vilka sorter är bäst för must och ciderproduktion?

  Sorter som har en bra balans mellan både sötma och syra. Blanda gärna flera sorter när du mustar! tex Discovery, Santana och Aroma.

 • Våra äpplen möglar på trädet innan de är färdiga. Är det sjukt?

  Gallra bort de äpple som är infekterade. Detta är oftast Monilia och är en svamp som flyttar sig snabbt från äpple till äpple… gallrar man tidig på säsongen så slipper man delvis dessa problem men ett år som detta med ganska mycket värme och hög luftfuktighet så blir det alltid problem… Gallra är bästa receptet!

 • Kan man hindra mask och annat att äta upp äpplen på trädet?

  Mask i äpple är oftast problem med äppelvecklare. Detta är en lurig rackare där hanen vill para sig med honan runt midsommar. Man har kommit fram till hur honans doftämne ser ut och tillverkat det syntetiskt… Man har pressat in det i små kapslar som vi hänger upp i fruktodling för att lura bort hanarna. Man kallar det för förvirringsteknik.

Hur sugen blev du på äpplen?

 • Sallad med höstäpplen

  Sallad med höstäpplen

  Sallad med höstäpplen är ett fräscht och krispigt tillbehör med hösten som inspiration. Haricots verts, spenat och äpplen utgör basen för denna goda sallad. Toppa med valnötter och ringla på en pumpavinägrett så har du en fantastiskt god höstsallad!

  - Sallad med höstäpplen

  Spara

 • Äppelmunkar

  Äppelmunkar

  Munkar är lite pyssligt att baka men åh så gott och festligt! De friterade munkarna rullas i socker och fylls med sötsyrligt hemgjort äppelmos – bättre än så blir det inte. Allra godast är äppelmunkarna när de är nygjorda.

  - Äppelmunkar

  Spara

 • Äppelkompott med citron och kardemumma

  Äppelkompott med citron och kardemumma

  Gammeldags kompott är ett utmärkt sätt att ta tillvara på äpplen vare sig det är egen skörd eller andras. Äppelkompotten håller ca två veckor i kyl men går fint att frysa in och njuta av senare. Supergott till frukost till gröt eller yoghurt eller som dessert med en klick vaniljglass och lite smulade kakor över.

  - Äppelkompott med citron och kardemumma

  Spara

 • Saffranskrans med äpple och mandel

  Saffranskrans med äpple och mandel

  Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!

  - Saffranskrans med äpple och mandel

  Spara

 • Bakat äpple

  Bakat äpple

  Ugnsbakade äpplen med vitlök och färska örter är ett mycket gott tillbehör till grillat. Vinäger och smör lyfter sötman i äpplena. Välj gärna ett svenskt äpple, som Robinola.

  - Bakat äpple

  Spara

 • Enkel äppelpaj

  Enkel äppelpaj

  En enkel äppelpaj med ett krispigt lock av smuldeg och en härlig fyllning av äpplen och kanel. Lättbakad och uppskattad paj som passar alla tillfällen. Äppelpajen serveras med vaniljsås eller glass.

  - Enkel äppelpaj

  Spara

 • Smulpaj med äpple

  Smulpaj med äpple

  Gott och enkelt att sno ihop när det är äppelsäsong. Testa att göra smultäcket till olika frukt- och bärpajer. Exempelvis med jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, rabarber med mera. Bjud smulpajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

  - Smulpaj med äpple

  Spara