Hoppa till sidans innehåll

Höst och vinter anses vara den bästa säsongen för gös och abborre. För den som inte fiskar själv eller känner en fiskare är tillgången oftast god i butikens färska fiskdisk, eller spana efter MSC-märkt gös i frysdisken. Just nu pågår också försök att odla svensk abborre – bland annat i ett gammalt grisstall!

Text: Camilla Thörnqvist Foto (toppbild): Lennart Weibull

Lax, torsk, kolja och sej i all ära, det finns betydligt fler fiskar att upptäcka och laga goda rätter av. Särskilt när det vankas finmiddag – då är gös eller abborre ett utmärkt val. Här hittar du förslag på några läckra recept

Mindre gösar förväxlas ibland med abborre. Fiskarna är kusiner med varandra och därmed rätt så lika i smak och konsistens. 

Ränderna som aldrig går ur

Abborre är en av de vanligaste sötvattensfiskarna i Sverige. Den trivs även i bräckt vatten längs östersjökusten. Sportfiskare gillar abborre, men den är också en viktig matfisk. Fisken trivs i stim och täta bestånd av småabborrar kallas för tusenbröder.

Medelpads landskapsfisk är lätt att känna igen på den grönskimrande kroppen med två större ryggfenor, vackert röda bukfenor och flertalet tvära ränder.

Vet du förresten varför abborren är randig? Det sägs att Sankte Per tappade nyckeln till himmelns port i insjön Vassalen och att han bad abborren hämta upp den. Men abborren vägrade, vilket gjorde de andra fiskarna så arga att de slog hen randig över hela kroppen. Måhända är det också härifrån som ordspråket ”ränderna går aldrig ur” har sitt ursprung. 

abborre_redbild

Stilig abborre med sina karaktäristiska ränder och röda bukfenor.

Det magra fiskköttet är fast, vitt och sägs vara som godast när abborren väger strax under ett halvt kilo. Många föredrar abborren "byxad", som är ett sätt att filea fisk som ger en byxliknande form samtidigt som fisken blir helt benfri. Även rommen anses vara en delikatess; friterad, stekt eller kokt i soppor. 

Hållbar gös från Hjälmaren

Gösen är lite längre och färglösare än abborren. Arten ser mycket bra i mörker, vilket gör att den lätt kan smyga sig på sitt byte. Västmanlands landskapsfisk kan bli upp till 130 centimeter lång och över 20 år gammal. Den trivs bäst våra största insjöar, men förekommer längs hela den svenska ostkusten, och kan väga upp till 15 kilo. 

Köttet från gös är en ren delikatess. Fast, magert och välsmakande. Bäst anses gösen vara på höst och vinter, när det är kallt och den simmar på djupa vatten.

Gösfisket i Hjälmaren var det första sötvattensfisket i Sverige och världen att bli MSC-certifierat. MSC står för Marine Stewardship Council och är en hållbarhetsmärkning för vilda fisk- och skaldjursbestånd. Hjälmaregösen har varit MSC-märkt i snart tio år och har blivit en populär råvara bland många svenska kockar och krögare. Den exporteras även flitigt till olika länder, inte minst Tyskland. 

hjalmaregosICA_redbild

MSC-märkt hjälmaregös med skinnet kvar. Lätt att laga - otroligt gott att äta!

Våren 2015 lanserades MSC-märkt gös från Hjälmaren i ICAs egna sortiment. ICAs hjälmaregös kommer från ett småskaligt fiske och fileas för hand. De fina gösfiléerna väljs ut med omsorg, så att du kan tävla hemma mot vilken fiskekrog som helst.