Hoppa till sidans innehåll

Green juice, move over! I hälsotrendernas stad Los Angeles är det inne att dricka sina kalorier. Ena drycken efter den andra dansar in på kaféer, kaffebarer och butikshyllor. Här presenterar vi de senaste trenddryckerna att hålla koll på.

Text och foto: Stephanie Bjelkstam
Tips: Törstig? Här hittar du alla våra recept på juice!

9 trenddrycker

 • Smörboostad kaffe

  En av de hetaste trenderna just nu i LA är bulletproof coffee. Det består av högkvalitativt bryggkaffe, några matskedar osaltat smör (från gräsbetande kor så klart) och brain octane oil, en så kallad kaprylsyra som utvinns ur kokosolja.

 • Kallbryggt kaffe

  En annan cool trend som breder ut sig är cold brew coffe. Kallpressat kaffe finns på varje trendig kaffebars meny och i alla matbutiker på flaska eller burk. Det är kallbryggt, där det malda kaffet får stå och dra i helst 18-24 timmar. Denna metod framkallar fler smaker och gör kaffet lite sötare, eftersom den tar bort garvsyran och bittra oljor.

 • Nitrokaffe

  Ännu trendigare och det allra senaste: coldbrew nitro. Nitrokaffe är gjort på kallbryggt kaffe där kvävgas pressats in under högt tryck. Kaffet tappas sedan upp genom en kran för att skapa en mjuk, krämig och silkeslen känsla, liknande metod som används för Guinness öl.

 • Kombucha

  Den probiotiska drycken kombucha – eller "the Booch" som fansen kallar den – är kanske den snabbast växande dryckestrenden i USA. Det är ett fermenterat te som framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen lär framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter… Detta tusenåriga livselixir, som härstammar från Kina, har associerats med en rad positiva hälsoeffekter. Allt fler hälsoställen och kaffebarer serverar sin kombucha på kran, precis som öl.

 • Kokoskefir

  Drycker som är snälla mot magen är populära, och förutom kombucha finns det en annan probiotisk dryck som sticker ut: coconut kefir. Kokoskefir är en fermenterad (jäst) dryck som görs av så kallade kefirgryn och kokosvatten från en färsk kokosnöt. Den sägs vara mycket helande för matsmältningssystemet och levererar probiotika, enzymer och näringsämnen i ett mycket biotillgängligt format. Passa på att köpa färdig kokoskefir när du är i USA, annars googla på hur du kan göra din egen.

 • Golden milk

  Många juicebarer i LA har golden milk på menyn. Den magiska ingrediensen i denna värmande dryck är färsk gurkmeja – högt värderad för sina medicinska egenskaper i österländska traditioner sedan tusentals år. Den varma drycken har sina rötter i ayurvedan, och det finns många sätt att göra gyllene mjölk på, eller turmeric latte som den också kan kallas. En mix av mandelmjölk, gurkmeja, dadlar eller honung och värmande kryddor är både gott och välgörande.

 • Matcha latte

  Även matchalatte har fått ett nytt uppsving, efter att det gröna tepulvret slog igenom för några år sedan. Detta antioxidanta matchapulver består av hela blad, och det sägs att en kopp vanligt matchate motsvarar tio koppar vanligt grönt te när det gäller näringsvärde. Man blandar pulvret med en alternativ mjölk, gärna någon nötmjölk. Olika typer av nötmjölk gjorda på mandel, makadamia-, cashew- eller hasselnöt är en självklarhet i LA.

 • Infuserat vatten

  Vatten fortsätter att vara trendigt, och det finns mängder av varumärken med olika effekter och egenskaper. Vatten blandas också med olika substanser. Rose water, vatten infuserat med rosenvatten, syns på några juicebarer, och detta rosa vatten sägs vara anti-aging, detoxande, balansera energinivåerna och ge bättre humör.

 • Svart vatten

  Charcoal water är svart som natten. Vatten blandas med aktivt kol. En ny trend med gamla anor, för redan för tusentals år sedan använde man aktivt kol för att suga upp gifter och förbättra den inre tarmfloran, då det var ett botemedel mot förgiftning.