Att rengöra grillgallret efter grillningen hör ju till - men vilket sätt är egentligen det bästa? Vi har testat 3 sätt att rengöra grillgallret och så här tycker vi att det funkar.

Leena Mägi
Obs! Under sommaren kan det vara förbjudet att grilla på grund av brandrisk. På msb.se kan du se vad som gäller där du befinner dig.

Vi har testat!

 • Gräsmattan över natten

  När du har grillat färdigt, släng grillgallret i gräset medan det fortfarande är varmt. Låt gallret ligga i gräset över natten, så hjälper daggen till att lösa upp smutsen.... Trodde vi, men efter skrubbande med borste så satt smutsen fortfarande kvar.

 • Cola & aluminiumfolie

  Knyckla ihop aluminiumfolie till en boll och doppa den i Coca-Cola. Gnugga sedan mot smutsen - och vipps det är borta! Eller ja, nästan i alla fall. Detta hack var det som funkade allra bäst av de tre vi testade. På filmen kan du till och med se hur gallret (som i ärlighetens namn var ordentligt smutsigt) blir renare.

 • Lök

  Det bästa är att låta grillgallret vara väldigt varmt innan du gnuggar det med löken. En del smuts försvann och fastnade på löken. Men det var inget som imponerade stort. En bonus är att den som gillar lök kan ana en extra liten löktouch på allt som grillas.

Du kan även testa...

 • Skrubba hett galler

  Låt grillgallret bara vara tills nästa gång du ska grilla. Låt grillen bli rejält varm, lägg på gallret och vänta tills smutsen bränt. Ha tålamod och skrubba ordentligt med grillborste för att få gallret rent. Tänk på att aldrig använda grillborste på kallt galler, du sliter bara ut dig själv och borsten i förtid.

 • Såpbad

  Lägg gallret i en plåt, balja eller sopsäck fylld med varmt vatten och såpa. Låt gallret ligga och ”dra” i några timmar. Skölj av och skrubba vid behov.

 • Såpa

  Smörj in grillgallret med såpa och lägg in det i ugnen (passa på att rengöra ugnen också!). Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna. Nu blir det lätt att diska av gallret!

 • NH3

  Ett gammalt knep är att ta gallret i en sluten plastpåse tillsammans med ammoniak över natten, sedan är det bara att skölja av det.

 • När ingenting hjälper...

  Om du slarvat en längre tid med rengöringen och inget av ovan funkar – då är räddningen att köpa ett nytt galler!