Hoppa till sidans innehåll

Kål är härlig mat att njuta av året om! Prisvärt, nyttigt, lätt att krydda, variera – och trendigt värre! Vad sägs om blomkålspizza med grönkål, masserad broccolisallad eller svartkålspanna? Botanisera bland dessa och ytterligare fem gudagoda kålrecept.

Text Camilla Thörnqvist

8 coola kålrätter

  • Sojalax med bakad spetskål

    Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som gör rätten så magisk är dels smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

    Sojalax med bakad spetskål

  • Svartkål shakshuka style

    Gör en grön och riktigt matig variant av shakshuka – en annars populär frukosträtt från Mellanöstern. Fräs purjolök, svartkål och zucchini, tillsätt kikärter och knäck över ett gäng ägg. Avsluta med att smula över fetaost. En smidig allt i ett-panna!

    Svartkålspanna med zucchini, kikärter och bakade ägg

  • Blomkålspizza med grönkål

    Blomkål, mandelmjöl, parmesan och ägg blir till en superbra pizzabotten. Toppa blomkålspizzan med grönkål, färska fikon och pesto – det blir en oemotståndlig smakupplevelse! Använd gärna färdigt blomkålsris och skippa mixandet/rivandet.

    Blomkålspizza med grönkål, pesto och fikon

  • Vegetarisk kålpudding

    Savojkål är mild och fin i smaken, och är ofta den sort som används till kåldolmar. Inte så konstigt att den också gör sig utmärkt i denna kålpudding i vego-tappning. Servera med en grönsallad med avokado och granatäpple. Eller klassiskt med rårörda lingon.

    Savojkålspudding med sojafärs och spenat

  • Masserad broccoli

    Rå broccoli, kan man äta det? Absolut! Särskilt om du först lägger den i en plastpåse, tillsätter olja, salt och sedan masserar utanpå påsen tills broccolin mjuknar något. Blanda med färska böngroddar och ringla över en pikant ädelostdressing. Mums!

    Masserad broccoli med ädelostyoghurt

  • Rostad vitkål extra allt

    Lyft den vardagliga vitkålen till nya smakhöjder genom att baka klyftor av den i ugnen tills den blir mjuk och mild. Skeda över brynt smör och servera med salt kapris och krämigt kokta ägg. Bjud vego med potatismos. Alternativt med kassler eller rökt skinka.

    Rostad kål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg

  • Färska vårrullar med rödkål

    Vietnamesiska sommarrullar är ett annat namn på dessa otroligt läckra vårrullar där tunt rispapper omsluter mango, avokado, rödkål, salladslök och mynta. Här behövs ingen dippsås, den är redan blandad i fyllningen. Men lite soja till är aldrig fel.

    Vårrullar med mango, avokado och rostad mandelsås

  • Rårissallad med flower sprouts

    Flower sprouts är ett av kålvärldens allra senaste tillskott. Sproutsen är en mild och vackert grönlila korsning mellan brysselkål och grönkål som smakar riktigt fint i denna matiga sallad med råris, röda linser, morot, avokado, varmrökt lax och gremolata.

    Rårissallad med linser och gremolata