8 läckra recept

Kålrätterna du bara måste prova

Kål är härlig mat att njuta av året om! Prisvärt, nyttigt, lätt att krydda, variera – och trendigt värre! Vad sägs om blomkålspizza med grönkål, masserad broccolisallad eller svartkålspanna? Botanisera bland dessa och ytterligare fem gudagoda kålrecept.

8 coola kålrätter

  1. Sojalax med bakad spetskål

    1. Sojalax med bakad spetskål

    Betyg 4.6 av 5.
    326 personer har röstat
    Receptet har 63 kommentarer.

    Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

    Sojalax med bakad spetskål
  2. Svartkålspanna med zucchini, kikärter och bakade ägg

    2. Svartkålspanna med zucchini, kikärter och bakade ägg

    Betyg 4.5 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Gör en grön och riktigt matig variant av shakshuka – en annars populär frukosträtt från Mellanöstern. Fräs purjolök, svartkål och zucchini, tillsätt kikärter och knäck över ett gäng ägg. Avsluta med att smula över fetaost. En smidig allt i ett-panna!

    Svartkålspanna med zucchini, kikärter och bakade ägg
  3. Blomkålspizza med grönkål, pesto och fikon

    3. Blomkålspizza med grönkål, pesto och fikon

    Betyg 4.6 av 5.
    51 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Blomkål, mandelmjöl, parmesan och ägg blir till en superbra pizzabotten. Toppa blomkålspizzan med grönkål, färska fikon och pesto – det blir en oemotståndlig smakupplevelse! Använd gärna färdigt blomkålsris och skippa mixandet/rivandet.

    Blomkålspizza med grönkål, pesto och fikon
  4. Savojkålspudding med sojafärs och spenat

    4. Savojkålspudding med sojafärs och spenat

    Betyg 4.7 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Savojkål är mild och fin i smaken, och är ofta den sort som används till kåldolmar. Inte så konstigt att den också gör sig utmärkt i denna kålpudding i vegotappning. Servera med en grönsallad med avokado och granatäpple. Eller klassiskt med rårörda lingon.

    Savojkålspudding med sojafärs och spenat
  5. Masserad broccoli med ädelostyoghurt

    5. Masserad broccoli med ädelostyoghurt

    Betyg 3.6 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Rå broccoli, kan man äta det? Absolut! Särskilt om du först lägger den i en plastpåse, tillsätter olja, salt och sedan masserar utanpå påsen tills broccolin mjuknar något. Blanda med färska böngroddar och ringla över en pikant ädelostdressing. Mums!

    Masserad broccoli med ädelostyoghurt
  6. Rostad kål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg

    6. Rostad kål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg

    Betyg 4.3 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Lyft den vardagliga vitkålen till nya smakhöjder genom att baka klyftor av den i ugnen tills den blir mjuk och mild. Skeda över brynt smör och servera med salt kapris och krämigt kokta ägg. Bjud helveggo med potatismos. Eller med kassler eller rökt skinka.

    Rostad kål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg
  7. Vårrullar med mango, avokado och rostad mandelsås

    7. Vårrullar med mango, avokado och rostad mandelsås

    Betyg 3.8 av 5.
    212 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Vietnamesiska sommarrullar är ett annat namn på dessa otroligt läckra vårrullar där tunt rispapper omsluter mango, avokado, rödkål, salladslök och mynta. Här behövs ingen dippsås, den är redan blandad i fyllningen. Men lite soja till är aldrig fel.

    Vårrullar med mango, avokado och rostad mandelsås
  8. Rårissallad med linser och gremolata

    8. Rårissallad med linser och gremolata

    Betyg 3.9 av 5.
    72 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Råris ger fint tuggmotstånd i en matig sallad. Rårissalladen förstärks med röda linser, råhyvlad morot, avokado och flower sprouts. Sproutsen är en mild och vacker korsning mellan brysselkål och grönkål som smakar fint till varmrökt lax och gremolata.

    Rårissallad med linser och gremolata

4 kuriosa om kål

  1. Uttrycket ”lika goda kålsupare” betydde från början att man åt kålsoppa i goda vänners lag, där ingen var mer förmer eller underlägsen någon annan. Senare i historien, när ordet supa förknippades både med att dricka sprit och äta mat, har uttrycket mer fått betydelsen att två personer håller samma låga nivå.
  2. Att ”göra kål på” handlade förr om sättet man hanterade ett kålhuvud på, att man tog död på det genom att hacka sönder det. Det har i sin tur gett upphov till uttrycket att något/någon bildligt talat håller på att ”ta kål på mig”.
  3. Brottare som tilldelas flera slag mot örat eller är med om en kraftig gnidning får ofta det som kallas för blomkålsöron. Örat får då ett blomkålsliknande utseende på grund av att blödningar under broskhinnan i ytterörat ger upphov till broskbildningar och ärrvävnader.
  4. Känslig för alltför skarp kåldoft? Testa att ställa ett glas ättiksprit bredvid spisen, det neutraliserar disulfinerna i kålen, som är orsaken till fislukten.

Artiklar (1547)

Söndagspreppen:

Med rostbiff och kål

Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.

Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.

Kakfrossa

Sju sorters nya kakor

Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!

Smart, gott och enkelt

4 goda matpajer

Lätt att laga och variera i oändlighet. Här är fyra fantastiskt goda recept på matpaj som bevisar att pajen förtjänar att behålla sin stjärnplats på mathimlen.