Hoppa till sidans innehåll

Vill du bjuda på festmat à la 1910-talet? Får det lov att vara en Biff Rydberg, eller varför inte en sviskonkompott? Här har vi samlat fem tidstypiska recept och en liten dos kuriosa från 1900-talets början. Hoppas det smakar!

Text: Caroline Carlander
Tips: Idétorka på festmatsfronten? Här har vi samlat våra bästa festrecept som passar till både förfesten och trerättersmiddagen!

 • Biff Rydberg

  Rätten Biff Rydberg är uppkallad efter Hotell Rydberg i Stockholm. I hotellets bar skapades denna lyxigare variant av pyttipanna gjord på fina råvaror som ryggbiff, potatis och lök. Serverades ofta tillsammans med både pilsner och snaps.
  Biff Rydberg

 • Slottsstek

  Kärt barn har många namn, men oavsett om du kallar denna rätt för slottsstek eller herrgårdsstek så är det en svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal.
  Slottsstek

 • Artistkompott med giftas

  Kompott var en självklarhet på det tidiga 1900-talets middagsbord. I en kokbok från 1911 hittar man hela 14 recept på olika sorters kompott, alltifrån apelsin- till katrinplommonkompott. Kompotterna serverades ofta kalla och tillsammans med vispad grädde.
  Artistkompott

 • Savarin

  En utsökt kaka med lite extra fransk flärd, som är uppkallad av den franske gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin, därav uttalet savaräng. Hans visdomsord citeras ofta – ett av de mer kända är: ”Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem du är”.
  Savarin

 • Sviskonkompott

  En typisk svensk efterrätt i början av 1900-talet bestod ofta av en fruktkompott. I denna snabblagade sviskonkompott kan du använda torkade katrinplommon eller färska sviskon.
  Sviskonkompott