Matskola

Hemgjord saft och sylt som håller länge

Har du ett överflöd av goda sommarbär eller frukter? Då tycker vi att du ska göra egen sylt och saft! Här hittar du alla tips och recept du behöver för att göra egen saft och sylt - för godare sylt än en hemgjord finns inte.
Tips: Här hittar du alla våra svalkande recept på hemgjord saft.

Så gör du sylt och saft - tips!

  1. 1. Sterilisera burkar och flaskor - gör så här

    Börja med att noga rengöra burkar och flaskor som du ska använda till din sylt eller saft. Det är viktigt för att saften och sylten ska hålla länge.

    Lägg dina rena burkar eller flaskor på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter efter att ugnen nått 100°C eller tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.

  2. 2. Konservera sylt, saft, gelé och marmelad

    Konservera med socker
    Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten. Det hjälper också till att behålla färgen hos frukter och bär.

    Konservera med syltsocker
    Syltsocker är en speciell sockerblandning som är smidigt att använda när man kokar sylt och marmelad. Syltsocker innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten fin konsistens och bättre hållbarhet än vanligt socker. Ska du göra gelé är gelésocker det bästa att använda.

    Konservera med natriumbensoat eller Atamon
    Atamon och natriumbensoat är konserveringsmedel som finns att köpa i antingen flytande form eller pulverform. De kan användas både för att rengöra burkar och flaskor och som tillsats i sylt och saft för att få den att hålla längre. Konserveringsmedel tillsätter du efter kokning enligt doseringsinstruktionerna på förpackningen.

    Vissa bär innehåller naturligt konserveringsämne
    Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Hållbarheten på dessa bär blir därför lång även med en liten mängd socker.

    Få sylt och saft att hålla länge
    Ett annat viktigt tips för att få sylten och saften att hålla länge är att skära bort fula eller skadade delar på frukt och bär. Bara de fina delarna ska ner i grytan om det ska hålla länge!

  3. 3. Koka med mindre socker

    Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så fryser du in din sylt eller saft för att sen ta fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller Atamon.

  4. 4. Hur vet man om sylten är klar? Testa "syltprovet"!

    Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick av bärkoket på den, ställ tallriken en kort stund i kylen så att koket svalnar och dra därefter med en sked igenom sylten - om sylten, marmeladen, gelén inte rinner ihop är den klar.

  5. 5. Om saften blir konstig - geléig

    Vid saftkokning ska du helst använda fullmogna frukter och bär. Om saften "geléar sig" kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter koncentrerad saft.

  6. 6. Efter koket, pricken över i!

    Dags för det mysigaste med hela ritualen! Plocka fram dina rena snygga burkar eller flaskor och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan. Häll alltid i din hemgjorda sylt, saft, marmelad eller gelé när den är het i burkarna och flaskorna (minst 80°C).  Skruva på locket direkt, använd gärna en tjock handduk att hålla med, så att du inte bränner dig.  
    Nu har du lyckats, var stolt! 

  7. 7. Hur länge håller hemgjord sylt, saft, marmelad och gelé?

    Om du följt tipsen kommer sylten och saften att hålla länge.

    1. Det är viktigt att använda fräscha bär och att flaskor, burkar och redskap är väl rengjorda.
    2. En oöppnad flaska eller burk kan hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak. En öppnad flaska/burk har kortare hållbarhet och bör förvaras i kylskåpet.
    3. Förvara gärna oöppnade burkar och flaskor mörkt och svalt (t ex i ett skafferi). Öppnade burkar och flaskor ska förvaras i kylen.
    4. Sylt och saft går bra att frysa in. Tips: frys in saften i små flaskor så kan du lättare tina så mycket som du behöver.
    5. Tips! Använd alltid rena redskap när du tar av sylten så håller den längre.

    Har saften eller sylten möglat ska du inte dricka eller äta den, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.

Recept på saft, sylt, marmelad och gelé

  • Grundrecept saft

    Grundrecept saft

    Betyg 3.9 av 5.
    43 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Koka din egen saft! Det här receptet ger kalasgod saft och passar till all sorts bär. Ett utmärkt sätt att ta till vara sommarens bärskörd. Blanda gärna flera sorters bär som hallon, vinbär och jordgubbar till din alldeles egna hemkokta blandsaft.

    Grundrecept saft
  • Grundrecept sylt

    Grundrecept sylt

    Betyg 3.6 av 5.
    77 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.

    Grundrecept sylt
  • Grundrecept marmelad

    Grundrecept marmelad

    Betyg 4.4 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Egenkokt marmelad smakar bäst och med det här receptet blir marmeladen fast och fin. Ett grundrecept som passar all sorts bär och frukt tack vare syltsocker med pektin. Ta till vara plommon- eller körsbärsskörden, koka din egen marmelad och häll upp i vackra glasburkar.

    Grundrecept marmelad
  • Vinbärsgelé

    Vinbärsgelé

    Betyg 4.1 av 5.
    170 personer har röstat
    Receptet har 36 kommentarer.

    Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.

    Vinbärsgelé
  • Fläderblomssaft

    Fläderblomssaft

    Betyg 4 av 5.
    516 personer har röstat
    Receptet har 107 kommentarer.

    Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

    Fläderblomssaft
  • Svart vinbärssaft

    Svart vinbärssaft

    Betyg 3.9 av 5.
    51 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.

    Svart vinbärssaft
  • Hallonsaft

    Hallonsaft

    Betyg 4.7 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Hallonsaft som du gör själv är sommarens godaste dryck. Tappa upp smaken av somriga hallon på flaska och gör din egen hemmakokt hallonsaft på färska eller frysta bär. Den ultimata törstsläckaren på kalaset eller till fikat.

    Hallonsaft
  • Hemgjord rabarbersaft

    Hemgjord rabarbersaft

    Betyg 4.3 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Gör en härlig rabarbersaft! Här möts rabarber och citron och bildar en perfekt kombination av sött och syrligt. Drick rabarbersaften som den är eller mixa till en somrig drink!

    Hemgjord rabarbersaft
  • Syrensaft

    Syrensaft

    Betyg 4.4 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Gör egen syrensaft! När syrénen blommar och den ljuvliga doften sprider sig i luften vet man sommaren är på ingång. Men visste du att du kan använda syrénens blommor som smaksättning i saft? Resultatet blir en blommig och söt saft som är vackert ljuslila i färgen.

    Syrensaft
  • Hjortronsylt

    Hjortronsylt

    Betyg 4.3 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Finns det något godare än hemgjord hjortronsylt? Inte vad vi kan komma på! Koka upp hjortron tillsammans med syltsocker och servera sylten till våfflor, gröt, glass, friterad ost, pannkakor, ja listan kan göras lång.

    Hjortronsylt
  • Jordgubbssylt

    Jordgubbssylt

    Betyg 4.1 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.

    Jordgubbssylt
  • Lingonsylt

    Lingonsylt

    Betyg 4.1 av 5.
    627 personer har röstat
    Receptet har 66 kommentarer.

    Klassisk lingonsylt går snabbt att göra och är ett måste till både köttbullar och havregrynsgröt. Koka ihop lingonen med socker och häll upp på rengjorda burkar och förvara svalt. Då lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra håller sig den oöppnade syltburken länge.

    Lingonsylt
  • Morotsmarmelad med ingefära

    Morotsmarmelad med ingefära

    Betyg 3.8 av 5.
    50 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Hemgjord morotsmarmelad där sötman från morätterna kommer till sin rätta med ett rivigt sting av färsk ingefära och frisk citron. Lyxigt tillbehör till ostbrickan, gott på scones eller skorpor.

    Morotsmarmelad med ingefära

Artiklar (1564)

Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

Drinkinspiration

Sommardrinkar 2024

Alkoholfri GT, Sangria eller isglassdrink med gurka. Här är årets sommardrinkar 2024!

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.