Bild laddas
Tips & goda fyllningar

Baka de godaste bullarna

Bakar du bullar som mamma brukade göra? Det kanske är det bästa sättet. Men inte alltid! Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Tips: här är alla recept på kanelbullar.

6 tips för urgoda bullar

Vi kan väl enas om att den perfekta kanelbullen är sådär härligt smörig med mycket fyllning som gör den perfekt saftig? Följer du våra tips kan vi garantera att dina bullar kommer bli oemotståndliga!

 1. 1. Smöret i degen

  Brukar du smälta smöret till bulldegen? Gör inte det! Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumstempererat och mjukt. Arbeta in det i degen, gärna med en matberedare så går det lite lättare. Och du, snåla inte på smöret!

 2. 2. Mjölet och knådandet

  Tillsätt inte allt mjöl som står i recepten på en gång utan ta lite i taget och knåda ordentligt till en smidig och gärna lite glansig deg. Knådandet är viktigt då friktionen gör att temperaturen höjs i degen vilket kickar igång jäsningsprocessen.

 3. 3. Smöret i fyllningen

  Ett vanligt sätt att göra bullar är att kavla ut degen, bre på smöret och strö socker och kanel över. För ännu bättre resultat - vispa ihop rumstempererat smör med resten av fyllningen. Bre ut fyllningen på degen.

 4. 4. Dubbel fyllning!

  Det här tipset kanske inte din personliga tränare skulle ge dig. Men de få gånger det vankas hembakat ska du inte vara blyg med fyllningen om du vill få till riktigt goda bullar.

 5. 5. Knäckiga bullar

  Prova att byta ut hälften av sockret i fyllningen med sirap. Det ger ett knäckigare resultat. För extra knäck och glans pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen.

 6. 6. Förbered degen kvällen innan

  Vill du förbereda degen kvällen innan för att servera nygräddade bullar dagen efter? Inga problem! Lägg den ojästa degen inplastad i kylen kvällen innan och ta sedan ut den dagen efter så att den hinner jäsa övertäckt ett par timmar i rumstemperatur innan gräddning. 

3 tips på fyllningar

För att det ska klassas som kanelbulle så lär ju givetvis kanel finnas med i fyllningen. Vare sig du är sugen på den klassika fyllningen eller vill gå utanför boxen, och addera lite extra, har vi här samlat våra godaste kanel-fyllningar.

 1. 1. Klassisk kanelfyllning

  150 g smör
  3 tsk malen kanel
  1 dl socker

 2. 2. Kanel, vanilj och äpple

  150 g mandelmassa
  50 g smör
  2 tsk kanel
  1 tsk vaniljsocker
  2 grovrivna äpplen

 3. 3. Nötig

  100 g smör
  4 msk malen kanel
  4 msk socker
  100 g hackad sötmandel

Bild laddas

Kanel från Santa Maria

Santa Marias kanel kommer från Indonesien och heter Cinnamomum Burmanii. Det är den mest populära kanelsorten, tack vare sin fylliga smak som håller sig kvar vid bakning.

5 snabba om kanel
 1. Kanel är en av världens äldsta kryddor och användes redan 2700 år f.kr som medicin. I norden har kanelen använts sedan 1300-talet.
   
 2. Det finns cirka 250 olika kanelträdsarter. Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Även bladen och de torkade kanelfrukterna kan användas.
   
 3. Alla kanelsorter har olika smakprofil. Den mest populära kanelsorten i Sverige heter Cinnamomum Burmaani och kommer från Indonesien. Tack vare sin fylliga smak håller den sig kvar vid bakning, så det är alltså denna som är den optimala kanelen att ha i dina kanelbullar.
   
 4. Ceylonkanel kallas också för äkta kanel och har naturligt mycket låg kumarinhalt. Den har en helt annan smakprofil som är mild, söt och aromatisk. Den passar utmärkt i grytor och är väldigt populär i mexikanska och indiska rätter. Vid bakning förvinner dock smaken nästan helt.
   
 5. Historiskt så sa man att kanel är antiseptisk, sänker blodsocker och förebygger diabetes. Huruvida det överensstämmer med verkligheten låter vi vara osagt… hursomhelst så önskar vi dig lycka till med ditt kanelbullebak!
Bild laddas

Kanelbullar i långpanna

Klicka hem receptet online
Bild laddas

Kanelbullekladdkaka

Klicka hem receptet online

Bullrecept:

Artiklar

Bullfest!

Våra bästa recept på kanelbullar

Vad sägs om att testa något nytt som kanelbullekladdkaka eller kanelbullar i långpanna?
Bild laddas
Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?
Bild laddas
Kanelbulle utan bulle

Varianter på kanelbullar

Vad sägs om en sockerkaka, pannkaka eller andra bakverk med kanelbullesmak?
Bild laddas
Byta ut

Slut på mjölk hemma?

Här tipsar vi om vad du kan använda istället för mjölk när du bakar.
Bild laddas
Bullens historia!

Kanelbullens dag 2022

När är kanelbullens dag, och varför firar vi bullen egentligen?
Bild laddas
Fira pappa!

Presenttips till far

Vi listar presenttips för alla matglada pappor, bonuspappor och andra fadersfigurer.
Bild laddas
Fira med härliga pepparkakor!

Pepparkakans dag

Den 9 december firas pepparkakans dag! Här listar vi 9 recept att baka dagen till ära.
Bild laddas
Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag meny för bebisar

Här har vi en riktigt smarrig alla hjärtans dag meny för bebisar.
Bild laddas
Kärleksfulla recept

Alla hjärtans dag middag

Visa din kärlek med en hemlagad trerättersmeny till Alla hjärtans dag middag!
Bild laddas