Bild laddas
Tips & goda fyllningar

Baka de godaste bullarna

Bakar du bullar som mamma brukade göra? Det kanske är det bästa sättet. Men inte alltid! Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Tips: här är alla recept på kanelbullar

4 tips för urgoda bullar

 1. 1. Smöret i degen

  Brukar du smälta smöret till bulldegen? Gör inte det! Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumstempererat och mjukt. Arbeta in det i degen, gärna med en matberedare så går det lite lättare.

 2. 2. Smöret i fyllningen

  Ett vanligt sätt att göra bullar är att kavla ut degen, bre på smöret och strö socker och kanel över. För ännu bättre resultat - vispa ihop rumstempererat smör med resten av fyllningen. Bre ut fyllningen på degen.

 3. 3. Dubbel fyllning!

  Det här tipset kanske inte din personliga tränare skulle ge dig. Men de få gånger det vankas hembakat ska du inte vara blyg med fyllningen om du vill få till riktigt goda bullar.

 4. 4. Knäckiga bullar

  Prova att byta ut hälften av sockret i fyllningen med sirap. Det ger ett knäckigare resultat.

7 tips på fyllningar

 1. 1. Klassisk kanelfyllning

  150 g smör
  3 tsk malen kanel
  1 dl socker

 2. 2. Mandelmassa och jordnötssmör

  150 g grovriven mandelmassa
  2 dl jordnötssmör
  50 g rumsvarmt smö

 3. 3. Kanel, vanilj och äpple

  150 g mandelmassa
  50 g smör
  2 tsk kanel
  1 tsk vaniljsocker
  2 grovrivna äpplen

 4. 4. Vaniljsocker och saffran

  150 g mandelmassa
  100 g smör
  1 tsk vaniljsocker
  1 g stött saffran

 5. 5. Mörk choklad och mandelmassa

  150 g mandelmassa
  50 g smör
  100 g finhackad mörk choklad

 6. 6. Vanilj

  100 g smör
  1 dl florsocker
  1 tsk vaniljsocker

 7. 7. Nötig

  100 g smör
  4 msk malen kanel
  4 msk socker
  100 g hackad sötmandel

5 snabba om kanel
 1. Kanel är en av världens äldsta kryddor och användes redan 2700 år f.kr som medicin. I norden har kanelen använts sedan 1300-talet.
   
 2. Det finns cirka 250 olika kanelträdsarter. Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Även bladen och de torkade kanelfrukterna kan användas.
   
 3. Alla kanelsorter har olika smakprofil. Den mest populära kanelsorten i Sverige heter Cinnamomum Burmaani och kommer från Indonesien. Tack vare sin fylliga smak håller den sig kvar vid bakning, så det är alltså denna som är den optimala kanelen att ha i dina kanelbullar.
   
 4. Ceylonkanel kallas också för äkta kanel och har naturligt mycket låg kumarinhalt. Den har en helt annan smakprofil som är mild, söt och aromatisk. Den passar utmärkt i grytor och är väldigt populär i mexikanska och indiska rätter. Vid bakning förvinner dock smaken nästan helt.
   
 5. Historiskt så sa man att kanel är antiseptisk, sänker blodsocker och förebygger diabetes. Huruvida det överensstämmer med verkligheten låter vi vara osagt… hursomhelst så önskar vi dig lycka till med ditt kanelbullebak!

Bullrecept:

Artiklar

Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?
Bild laddas