Bild laddas
Hållbarhet

Sveriges grönaste varumärke

Stort tack! För att ni hjälpt oss att bli Sveriges grönaste varumärke! Vår logga må vara röd, men insidan är grön. Är du nyfiken på vårt hållbarhetsarbete så kan du läsa om några av våra många initiativ här.

Klimatneutrala 
ICA Gruppen tog beslutet att bli klimatneutralt till 2020. Där ingår den klimatpåverkan som verksamheten orsakar i butik, apotek, lager och kontor via exempelvis köldmedia, el, godstransporter och tjänsteresor i både den svenska och baltiska verksamheten. Minskningen mäts utifrån en vetenskaplig metod framtagen av bland andra FN och WWF.

Mer om vår klimatambition

Hej då till plast
Vi har antagit en ny plaststrategi, som både innebär att engångsartiklar ska bort till 2020 och att alla våra livsmedelsförpackningar ska gå att återanvända 2022. År 2030 ska våra livsmedelsförpackningar vara gjorda av återvunnen plast, alternativt helt fossilfri råvara.

Mer om hur vi tänker om plast

Verktyget Mitt klimatmål
Mitt Klimatmål hjälper dig att följa vad dina matinköp som du gör hos oss med ditt ICA-kort får för klimatpåverkan. Det gör att du enkelt kan följa din klimatpåverkan månad för månad. Vi ger dig också tips på alternativa varor, ingredienser och recept för att kunna minska ditt avtryck.

Mer om Mitt Klimatmål och hur du aktiverar det

Miljö i butik
Vår största direkta klimatpåverkande faktor är butikerna, inte transporter av varor. Därför pågår flera projekt för att minska energiförbrukningen och gå över till förnybara energikällor och köldmedia med låg klimatpåverkan.

Mer om vårt miljöarbete i butik

Storsatsning på vego
För att möta den ökade efterfrågan på vegoprodukter planerar vi att lansera cirka 50 nya vegoprodukter under kommande år. Vi har även startat en Facebookgrupp för vegoentusiaster där medlemmarna får vara med och utveckla ytterligare en produkt som också ska lanseras under året.

Egna varor utvalda med omsorg
Tanken med vårt eget sortiment är att ge dig friheten att välja varor efter såväl hjärta och mage som plånbok. Men alltid med kvalitet i kassen. Vi strävar också efter att ta hänsyn till människor, djur och miljö när våra egna varor produceras - därför har vi ofta kvalitetskrav som är tuffare än både lagstiftning och branschstandard.

Mer om våra egna varor

Hälsoinitiativ
Våra runt 1300 ICA-handlare sponsrar ca 5000 idrottsrörelser för barn och ungdomar. Och många engagerar sig också i Kompis med kroppen. Ett initiativ för att lära elever i årskurs 2 och 5 mer om hållbara matvanor med fokus på frukt och grönt samt vikten av rörelse.

Mer om Kompis med kroppen

Miljöiniativ
Flera ICA-butiker arbetar mot en förflyttning till förnybara energikällor. I Moheda har ICA Supermarket påbörjat en resa mot en hundraprocentig lokal och förnybar energiförsörjning. Det började med användandet av lokal vattenkraft och nu är det solceller på taket som gäller.

I Helsingborg används frukt från ICAs lager som annars skulle slängas blir dryck i samarbete med det Helsingborgsbaserade företaget Rescued Fruits AB. Dessutom pågår flera initiativ för att minska matsvinnet tillsammans med externa samarbetspartners som Food2change, Karma och Too Good To Go.

Vi verkar för mångfald och inkludering
Att bidra till ett inkluderande samhälle är viktigt för ICA. Handlaren Jennie Steiner utnämndes på QX-galan till Årets Vardagshjälte för hur hon valde att sätta ner foten när nazister stod utanför butiken genom att hissa Prideflaggan. ”– Vi jobbar ju dagligen med att hjälpa nyanlända till arbete. Vi står för allas lika värde och vi vill manifestera det genom att hissa prideflaggan.”

Mer om vårt arbete med mångfald och inkludering
 
Rosa bandet
För oss hänger mat och hälsa ihop. Därför har vi stöttat Cancerfonden i många år – ja faktiskt sedan femtiotalet – och Rosa Bandet-kampanjen sedan starten år 2003. Under 2018 bidrog våra kunder, medarbetare och ICA-handlare till årets fantastiska resultat där vi tillsammans samlande in 46 miljoner kronor till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

Mer om Rosa Bandet och vårt samarbete med Cancerfonden

Det ska vara enkelt att göra hållbara val
För att underlätta hälsosamma och hållbara val i butik guidar vi genom att märka upp exempelvis hälsosamma, ekologiska och vegetariska val. Vi introducerar dessutom kontinuerligt flera hållbara sortimentslinjer som ICA Skona, I love eco och ICA gott liv.

 

  För klimatsmarta val!

  Klimatguidade recept

  Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!
  Bild laddas
  Skonsamma tips

  Tänk på miljön när du tvättar

  Här ger vi tips på hur du kan tänka på miljön och tvätta kläder rent på samma gång.
  Bild laddas
  Ät mer grönt!

  Fryst mat - lika nyttig som färsk

  Anledningar att ta dit till frysdisken.
  Bild laddas
  Skåprensning

  Laga enkel och nyttig mat på det du har hemma

  Här tipsar vi om ingredienser som du enkelt kan byta ut i ett recept.
  Bild laddas
  Gott för dig och miljlön!

  Ät klimaträtt - recept med liten klimatpåverkan

  Vi har samlat goda klimatsmarta recept med liten klimatpåverkan. Ett bra val för miljön!
  Bild laddas
  Grilltips!

  Grilla miljövänligt, enkelt!

  Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
  Bild laddas
  Mythbusting

  Myter om mat och träning

  Är proteinpulve ett måste och behöver man äta direkt efter träningspasset? Vi reder ut!
  Bild laddas
  Energi på menyn

  Ladda din kropp med rätt energikällor

  Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
  Bild laddas
  Godast just nu!

  Vegansk chokladbollsglass

  Denna veganska chokladbollsglass får alla andra glassar att smälta i jämförelse.
  Bild laddas