Bild laddas
Det vi alla undrar

Kan en multivitamin ersätta 500 gram frukt och grönt

Drar du dig för att stoppa i dig en massa frukt och grönt och vill du hellre ta en genväg för att få i dig allt du behöver? Vi funderade över om en multivitamintablett kan ersätta 500 gram frukt och grönt. Här får du svaret.

Svaret är nej pga detta:

Innehåller fibrer

Frukt, bär och grönsaker innehåller fibrer som bidrar till att magen fungerar normalt, en normal tarmflora och att påverka kolesterolnivåerna i blodet. Det saknas i tabletterna.

Läs också: Är ekologisk mat nyttigare?

Mättar mer

Frukt och grönt innehåller mycket fibrer och vatten som mättar bra, det gör inte vitamintabletter.

Läs också: Är honung nyttigt?

Färgerna bidrar

Vetenskapliga studier visar att antioxidanterna, alltså färgerna som finns i frukt och grönt, troligtvis har positiva effekter i kroppen. En färgglad grönsakstallrik eller fruktsallad är med andra ord svårslaget!

Vitaminerna saknar ibland biotillgänglighet

När vitminner och mineraler intas i sin naturliga form, alltså till exempel i frukt och grönt, så är biotillgängligheten stor, biotillgänglighet innebär hur lätt kroppen kan ta upp ett visst näringsämne ur det vi äter. Alla vitaminpreparat innehåller inte näringsämnen där biotillgängligheten är så stor. Vill du vara på säkra sidan så måste du kolla upp att dina tabletter innehåller biotillgängliga substanser.

Läs också: Myter om jordgubbar

Grönsakerna tar plats

Grönsaker på tallriken fyller också funktionen att ta plats från annan mat på tallriken. Om man skippar grönsakerna så fylls tallriken lätt ut av annan, vanligen mer energirik eller näringsfattig, mat.

Läs också: Därför behöver du frukt och grönt

Du kanske också gillar...

Hälsa

Nyttig veckomeny

Ta del av veckans nyttiga recept
Till recepten
Bild laddas