Bild laddas
Svampsäsong

Konservera svamp - så gör du!

Ett perfekt sätt att få svamp att hålla längre är att konservera den. Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt får till den ultimata svampkonserveringen.
Tips:Här hittar du alla våra recept med svamp!

Ingredienser

  • 1 liter matsvamp

  • 1 liter vatten

  • 1 msk salt

Gör så här

Saltlag

Börja med att koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Har du en massa svamp som ska konserveras kan du dubbla mängden vatten och salt.

Rent och fint ska det va!

Innan du börjar skära svampen ska du se till att alla verktyg och skärbrädor är rena och att du har tvättat händerna. Det är viktigt att alla bakterier är borta.

Skär svampen

Skär svampen i cirka 1x1 cm stora bitar.

Fyll burkarna

Detta recept räcker till cirka två burkar så fyll en burk i taget upp till kanten.

I med saltlagen

Fyll burkarna med saltlag och rör runt så att det inte finns några luftbubblor kvar. Skruva på locket hårt.

Fram med kökshandduken

För att det inte ska smälla i kastrullen när du kokar glasburkarna så vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på kastrullen. Ställ burkarna på handduken och fyll kastrullen med vatten.

Koka upp till 90 grader

Låt burkarna koka upp till minst 90 grader och låt dem sedan koka eller sjuda i en till en och en halv timme.

Bort från värmen

Ta bort kastrullen från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.

Nu ska burkarna svalna

För att veta om burkarna är riktigt täta kan du kika på om locket på burken buktar svagt nedåt. Gör den det så är det tätt. Om allt gått rätt till vid konserveringen och inget syre har smugit sig in så kommer svamparna att hålla upp till ett år.

Dags att öppna

När du öppnar burken ska locket sitta fast hårt. Gör det inte det så har antagligen syre kommit in och då får du slänga svampen. Använd också dina sinnen. Luktar svampen dåligt så ska du inte äta den.

Håller ett par dagar

En öppnad burk ska förvaras i kylen och håller max ett par dagar.

Svampsäsong

Förväll svampen innan du fryser den

Här får du snabba och enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller länge.
Bild laddas
Smarta tips!

Praktiska prylar för svamp och bär

Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Bild laddas
Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Höst

Här kommer höstiga förrätter!

Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar.
Bild laddas
Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Svampsäsong

Torka svamp - så gör du!

Här får du veta steg för steg hur du torkar svamp så den blir riktigt knastertorr.
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas

Benmärgsbuljong - Buljong kokt från grunden

Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Bild laddas