Ett perfekt sätt att få svamp att hålla längre är att konservera den. Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt får till den ultimata svampkonserveringen.
Tips:Här hittar du alla våra
recept med svamp!
Börja med att koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Har du en massa svamp som ska konserveras kan du dubbla mängden vatten och salt.
Innan du börjar skära svampen ska du se till att alla verktyg och skärbrädor är rena och att du har tvättat händerna. Det är viktigt att alla bakterier är borta.
Skär svampen i cirka 1x1 cm stora bitar.
Detta recept räcker till cirka två burkar så fyll en burk i taget upp till kanten.
Fyll burkarna med saltlag och rör runt så att det inte finns några luftbubblor kvar. Skruva på locket hårt.
För att det inte ska smälla i kastrullen när du kokar glasburkarna så vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på kastrullen. Ställ burkarna på handduken och fyll kastrullen med vatten.
Låt burkarna koka upp till minst 90 grader och låt dem sedan koka eller sjuda i en till en och en halv timme.
Ta bort kastrullen från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.
För att veta om burkarna är riktigt täta kan du kika på om locket på burken buktar svagt nedåt. Gör den det så är det tätt. Om allt gått rätt till vid konserveringen och inget syre har smugit sig in så kommer svamparna att hålla upp till ett år.
När du öppnar burken ska locket sitta fast hårt. Gör det inte det så har antagligen syre kommit in och då får du slänga svampen. Använd också dina sinnen. Luktar svampen dåligt så ska du inte äta den.
En öppnad burk ska förvaras i kylen och håller max ett par dagar.