Smakerna i en kall sås går att variera i oändlighet. Här är några av våra favoritrecept som passar perfekt till grillad mat och som du dessutom svänger ihop på nolltid.
Tips! Här hittar du våra
recep på grillsås.
Text: Jessica Engqvist
Dela med vänner
10 favoritrecept på kall sås
1. Tzatziki
212
27
Tzatziki denna härliga grekiska sås - en riktig delikatess - som har blivit en svensk klassiker. Yoghurt, riven gurka, pressad vitlök och olivolja är vad du behöver för en sås som passar till grillat kött, fisk, bröd, sallad - ja, till nästan allt!
Sriracha är en stark chilisås som blir alldeles underbar tillsammans med majonnäs och salladslök. Perfekt för hamburgaren eller som en rejäl klick på grilltallriken. Srirachamajonnäs är en enkel och snabb sås till grillat.
Romsås med en bit grillad lax är en maträtt som kan få de flesta att ta en omgång till. Smakerna av gräslök och majonnäs i den kalla såsen passar suveränt ihop med sältan och värmen från den grillade laxen. Det här är sås som kan få vilken grillmiddag som helst att bli minnesvärd.
Gremolatayoghurt är alltså yoghurt blandat med citronzest, hackad bladpersilja, olivolja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar så har du ett uppfriskande och gott tillbehör till fisk eller kött. Ät och njut!
Den här fräscha kalla såsen med mango och limesmak går inte av för hackor. Lite riven ingefära ger den extra sting. Fräsch, god och enkel! Du slänger ihop den i ett nafs, låt den vila en stund i kylen. Mango- och limesåsen passar ypperligt när det vankas grill.
God, snabb och enkel är denna yoghurtsås med tahini, citron och vitlök som tillsammans blir en fantastisk god smakkombination med spännande umami, härlig syrlighet och mild krämighet. Passar bra både som dipp och svalkande sås.
Salsa romesco är en smakrik paprikasås från Spanien. Med sötma från grillad paprika och rostade mandelspån samt ett sting av vitlök är den perfekt sås till det mesta grillat – både kött och fågel.
Romescosås är en himmelskt god sås eller röra med grillad paprika, vitlök, rostade mandelspån och parmesan. Passar perfekt till allt som kommer från stekpannan eller grillen; från kyckling och kött till vegetariskt. Såsen är enkel att göra och du kan blanda den med en skvätt tabasco om du vill ha den lite extra kryddig. En klassiker, och mångas absoluta såsfavorit!
Mangoraja är exotiskt och spännande. Det är en utmärkt sås. Mango chutney, curry och sambal oelek ger härliga smaker. Honungen rundar av och ger perfekt sötma.
Dijonnaise är en läcker kall sås som du rör ihop på nolltid. Allt som behövs är färdig majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, vitlök och persilja. Passar fint till såväl stekt och grillad fisk som till kyckling, nötkött eller lättkokta grönsaker.