Gröt är långt mer än bara vatten, spannmål och salt. Från klassisk kanel till trendiga chiafrön – här är tipsen som hottar till de goda grynen!
Tips! Se alla våra
nyttiga grötrecept.
Vi har ätit den sedan urminnes tider och idag serveras den till och med på barer i New York, som take away i London och det anordnas till och med gröt-VM.
Ur ett näringsperspektiv är gröt på fullkornsgryner väldigt bra för där får du med hela sädeskärnan, inklusive skalet, och i kliet finns många bra ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler. Men gröt kan även göras på en rad olika flingor, ris och frön.
Möjligheterna är oändliga så prova dig fram - se våra tips som gör din gröt lite trendigare!
Huvudingrediensen i en gröt behöver inte nödvändigtvis vara gryner av olika slag. Prova att koka upp blåbär tillsammans med vatten och rågmjöl, gör en gröt på chiafrön eller mixa bovete med äpplen och torkad frukt.
Tråkig och färglös gröt kan lätt livas upp med olika tillbehör. Strössla gröten med rostad kokos eller garnera med skivad frukt. En näve hackade nötter bidrar med extra tuggmotstånd och fibrer.
Gröt passar inte bara som frukost och mellanmål, utan kan med fördel serveras även till efterrätt. En risgrynsgröt som blandas med kvarg, frukt och kokos blir till exempel en exotisk och nyttig tolkning av ris à la malta.
Ge havregrynsgröten en extra färgskjuts – koka med morotsjuice i stället för vatten. Förutom färg ger juicen en angenäm sötma som gifter sig fint med havregrynen. Krydda gärna gröten med kanel, ingefära eller kardemumma. Och toppa med lingon.