Bild laddas
Hett värre

Din guide till chilisorterna

Vi presenterar nio vanliga sorters chili och hur starka de är! Allt från pimento de padron till habanero.
Missa inte: Här hittar du massor av heta chili-recept!

Chilisorter

Här presenterar vi nio vanligt förekommande chilisorter och anger dess styrka på det sätt som är vanligast i svensk handel, på en skala från 1 till 10.

  • Bild laddas

    PIMIENTO DE PADRON

    En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark.
    Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5).

  • Bild laddas

    ANCHO CHILI

    Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.
    Styrka: 2.

  • Bild laddas

    CHIPOTLE

    En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.
    Styrka: 4.

  • Bild laddas

    GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR

    Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast.
    Styrka: 4–5.

  • Bild laddas

    JALAPEÑO

    En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt.
    Styrka: 5.

  • Bild laddas

    CAYENNE

    En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.
    Styrka: 6.

  • Bild laddas

    TORKAD AJI AMARILLO

    Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.
    Styrka: 7.

  • Bild laddas

    PIRI PIRI

    Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter.
    Styrka: 9.

  • Bild laddas

    HABANERO

    En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor.
    Styrka: 9–10.

3 frågor om chili

Varför smakar chili starkt?

All chili innehåller ämnet kapsaicin som aktiverar smärt- och värmereceptorn TRPV1. En intensiv känsla av värme sprider sig – liksom en upplevelse av smärta som vi i varierande grad är rustade för.

Hur kontrollerar man hettan i chili?

Hettan går att kontrollera på flera sätt. Skär man bort placentan, de vita hinnorna som fröna sitter fast på, försvinner en del av styrkan. Eller så sticker man på indiskt manér hål i chilifrukten med en nål eller gaffel, och fiskar upp den ur grytan när rätten nått önskad styrka. Blir det ändå för mycket så dämpar kolhydrater som bröd, pasta eller ris liksom mejeriprodukter elden i gommen.

Vilka smaker passar bra med chili?

Bland de smaker som gifter sig fint med chili märks olivolja, citrus, ingefära, koriander, spiskummin, vitlök, lök, bönor, tomat, kokosmjölk och kakao.

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Vintermys

Vinterns värmande drycker - 8 heta tips

Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Bild laddas
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Bild laddas
Vardagsfavorit!

Korvstroganoff på 6 olika sätt

Ett grundrecept av vardagsfavoriten korvstroganoff med 6 olika och enkla varianter.
Bild laddas
Enkel efterrätt

Enkelt och elegant - dessert i glas!

Här får du tips på enkel efterrätt och dessert i glas som du kan förbereda dagen innan.
Bild laddas
Pumpasäsong

Godaste recepten med pumpa

Vad sägs om pumpaaioli, hasselbackspumpa med fetaost eller en curry med butternutpumpa?
Bild laddas
Efterrätt

Sommarens godaste jordgubbsdesserter

Ta vara på sommarens smaker med söta och friska efterrättsrecept med jordgubbar.
Bild laddas
Aaaah!

Vi tipsar om den bästa frukosten

Få en skön start på helgen med en frukost på Banana bread, bakad gröt och pocherade ägg.
Bild laddas
Låt ugnen göra jobbet!

3 värmande middagar i ugn

Sugen på en värmande, mustig middag? Låt ugnen göra jobbet! Vi bjuder på 3 härliga recept.
Bild laddas