Vi presenterar nio vanliga sorters chili och hur starka de är! Allt från pimento de padron till habanero.
Missa inte: Här hittar du massor av
heta chili-recept!
Här presenterar vi nio vanligt förekommande chilisorter och anger dess styrka på det sätt som är vanligast i svensk handel, på en skala från 1 till 10.
En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark.
Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5).
Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.
Styrka: 2.
En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.
Styrka: 4.
Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast.
Styrka: 4–5.
En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt.
Styrka: 5.
En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.
Styrka: 6.
Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.
Styrka: 7.
Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter.
Styrka: 9.
En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor.
Styrka: 9–10.
All chili innehåller ämnet kapsaicin som aktiverar smärt- och värmereceptorn TRPV1. En intensiv känsla av värme sprider sig – liksom en upplevelse av smärta som vi i varierande grad är rustade för.
Hettan går att kontrollera på flera sätt. Skär man bort placentan, de vita hinnorna som fröna sitter fast på, försvinner en del av styrkan. Eller så sticker man på indiskt manér hål i chilifrukten med en nål eller gaffel, och fiskar upp den ur grytan när rätten nått önskad styrka. Blir det ändå för mycket så dämpar kolhydrater som bröd, pasta eller ris liksom mejeriprodukter elden i gommen.
Bland de smaker som gifter sig fint med chili märks olivolja, citrus, ingefära, koriander, spiskummin, vitlök, lök, bönor, tomat, kokosmjölk och kakao.