Bild laddas
Hett värre

Din guide till chilisorterna

Vi presenterar nio vanliga sorters chili och hur starka de är! Allt från pimento de padron till habanero.
Missa inte: Här hittar du massor av heta chili-recept!

Chilisorter

Här presenterar vi nio vanligt förekommande chilisorter och anger dess styrka på det sätt som är vanligast i svensk handel, på en skala från 1 till 10.

  • Bild laddas

    PIMIENTO DE PADRON

    En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark.
    Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5).

  • Bild laddas

    ANCHO CHILI

    Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.
    Styrka: 2.

  • Bild laddas

    CHIPOTLE

    En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.
    Styrka: 4.

  • Bild laddas

    GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR

    Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast.
    Styrka: 4–5.

  • Bild laddas

    JALAPEÑO

    En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt.
    Styrka: 5.

  • Bild laddas

    CAYENNE

    En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.
    Styrka: 6.

  • Bild laddas

    TORKAD AJI AMARILLO

    Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.
    Styrka: 7.

  • Bild laddas

    PIRI PIRI

    Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter.
    Styrka: 9.

  • Bild laddas

    HABANERO

    En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor.
    Styrka: 9–10.

3 frågor om chili

Varför smakar chili starkt?

All chili innehåller ämnet kapsaicin som aktiverar smärt- och värmereceptorn TRPV1. En intensiv känsla av värme sprider sig – liksom en upplevelse av smärta som vi i varierande grad är rustade för.

Hur kontrollerar man hettan i chili?

Hettan går att kontrollera på flera sätt. Skär man bort placentan, de vita hinnorna som fröna sitter fast på, försvinner en del av styrkan. Eller så sticker man på indiskt manér hål i chilifrukten med en nål eller gaffel, och fiskar upp den ur grytan när rätten nått önskad styrka. Blir det ändå för mycket så dämpar kolhydrater som bröd, pasta eller ris liksom mejeriprodukter elden i gommen.

Vilka smaker passar bra med chili?

Bland de smaker som gifter sig fint med chili märks olivolja, citrus, ingefära, koriander, spiskummin, vitlök, lök, bönor, tomat, kokosmjölk och kakao.

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Recept

Vit fisk på 5 sätt

Vi bjuder på fem goda recept som hjälper dig äta mer vit fisk i vardagen.
Bild laddas
Vintermys

Vinterns värmande drycker - 8 heta tips

Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Bild laddas
Mums!

Piroger med olika fyllning

Här har vi samlat recept på några av våra godaste favoritpiroger med olika fyllning. Mums!
Bild laddas
Recept

Bjud på dumplings!

Dumplings är ett superroligt matpyssel! De färdiga knytena kan friteras eller ångas.
Bild laddas
Inspiration

Få till den perfekta pastan

Alla älskar pasta! Men hur gör man den fulländade pastamåltiden?
Bild laddas
Fredagsmys!

Våra 10 tacofavoriter

Vi listar våra tacofavoriter Allt från en snabb mangosalsa till en Birria tacos på högrev.
Bild laddas
Lökigt!

Allt du kan göra med olika sorters lök

Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här!
Bild laddas
Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!
Bild laddas