Ört- och vitlökspaj med skinka

78
27
Ört- och vitlökspaj med skinka

En god paj passar ypperligt att servera till både lunch och middag och är dessutom riktigt mättande. Den här pajen med smak av örter, vitlök och skinka är kalasgod och kan serveras både till vardags och fest!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2005

Ört- och vitlökspaj med skinka

Ingredienser

4 portioner

Pajskal

3 dl
vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl
100 g
smör
2 msk
crème fraiche
1 krm
salt

Fyllning

200 g
rökt skivad skinka
1
stor purjolök
1 msk
smör till stekning
1 dl
finhackade färska örter t ex basilika och timjan
2 - 3
pressade vitlöksklyftor

Äggstanning

3
ägg
2 dl
mellanmjölk
1 dl
riven smakrik ost t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar

För alla 

Pajen innehåller gluten, mjölk, laktos och ägg.
Gör glutenfri: baka ett glutenfritt pajdegsskal och följ i övrigt receptet.
Gör äggfri: uteslut äggen och blanda grädden med 1 -2 dl crème fraiche och den rivna osten i stället. Lägg den frästa purjoblandningen direkt i pajskalet, häll på grädde-/ostblandningen och strö ev på mer ost om så önskas. Grädda enligt receptet.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör eller olja, använd laktosfri crème fraiche och laktosfri mjölk. 
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Använd iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt mjölk mot soja- havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Mixa mjölken med örter och vitlök så får du en vackert knallgrön paj. Om du gör 4 portionspajer i stället blir det en perfekt lunchlåda eller picknickmat.

Vad tyckte du om receptet?

78

Kommentarer

Ida

2021-06-12

Stor favorit! Går lika bra att använda fyllningen och göra som piroger och ha med sig på picknick.

Susanne

2021-06-01

Jättegod, enkel, med få ingredienser! Jag gjorde en rejält stor paj i långpanna och blandade vetemjöl & grahamsmjöl (50/50) till pajdegen. Mycket uppskattad av lunchgästerna 👌🏼

Kristina

2011-04-02

Mycket god paj! Skalet blev saftigare med creme fraiche i. Ska definitivt göra den igen men pröva att göra som en nedanstående kommentar och prova att steka bacon vid sidan om, tyckte att smaken från skinkan försvann något.

Näringsvärde per portion

Energi 2480 KJ / 590 kCal
Fett 35 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept