Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

28
2
Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

Fira in det nya året med denna lyxiga och fenomenala rätt. Kungskrabban och pilgrimsmusslorna kommer att bli en succé tillsammans med den fräscha melonsalsan och den hemmagjorda rökiga majonnäsen.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2011

Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

Ingredienser

4 portioner

Kungskrabba och pilgrimsmusslor

2
paket fryst kungskrabba (à 400 g)
2
paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
-
flingsalt
-
nymalen svartpeppar
1 msk
smör
1/2 msk
olivolja

Fräsch melonsalsa

2
tomater
150 g
honungsmelon
1/2
stjälkselleri
1
liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
1
salladslök
1 tsk
flytande honung
1 1/2 msk
färskpressad limejuice
1 msk
olivolja
1/2 tsk
salt
-
ett par droppar tabasco
2 msk
grovhackad koriander
-
limeklyfta och koriander till garnering

Rökig majjo

2
äggulor
2 tsk
färskpressad citronjuice
1 tsk
dijonsenap
1/2 tsk
salt
2 dl
neutral rapsolja
3/4 krm
hickory liquid smoke

För alla

Kungskrabba och pilgrimsmusslor:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller enbart olja.

Rökig majonnäs:
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: laga en egen såsvariant med äggfri majonnäs eller enbart crème fraiche och smaksätt med dijonsenap, hickory liquid smoke, salt och peppar.

Fräsch melonsalsa:
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Kungskrabba och pilgrimsmusslor
Melonsalsa
Majonnäs

Tips

Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp.

Vad tyckte du om receptet?

28

Kommentarer

Sivan

2012-12-30

En riktig fullträff! Vi gör den till detta nyår igen. Men i år fick vi dessvärre inte tag i fryst kungskrabba. Försöker med kräftstjärtar istället.

Jessica

2012-01-16

Väldigt god salsa och rökig majjo!! Vi använde kammusslor och färska räkor när vi åt denna rätt på vår nyårsmiddag. Detta recept kommer göras fler gånger. Rätten gjorde stor succe bland stora och små.

Testa liknande recept