Recept: Vörtbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Vörtbröd

12 röster

Ett vörtbröd med inte alltför utpräglad smak av vört och som därför går bra att baka under hela året. Innehåller bland annat mörk sirap, pomeransskal och ingefära.

Ingredienser

2 bröd

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 flaska porter (à 33 cl)
  • 1 flaska julmust (à 33 cl)
  • 1 pkt jäst (à 50 g)
  • 1 dl mörk sirap
  • 1/2 msk pomeransskal
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 1/3 l rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter.
  4. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Ta upp degen och arbeta degen smidig. Dela degen mitt itu (för 2 bröd) och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 min.
  7. Grädda bröden i 30-40 min. Låt svalna på galler.