Recept: Vegansk julskinka av rotselleri
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Vegansk julskinka av rotselleri

20 röster

Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 6 timjankvistar
  • 1 dl olivolja
  • ca 800 g rotselleri
  • salt och peppar

Griljering

  • 1/2 kruka persilja
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 msk senap

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan i vinet.
  3. Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster. 
  4. Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 45 minuter. Ös då och då.
  5. Griljering: Mixa persilja och ströbröd till ett smul.
  6. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet.
  7. Höj ugnstemperaturen till 225°C.
  8. Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölk).

Näringsvärde per portion
Energi:
665 kJ / 159 kcal
Protein:
2 g
Kolhydrat:
9 g
Fett:
12 g
Salt:
0,4 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer