Västerbottensostpaj med spenat
Det härliga med Västerbottensostpaj är att den går att variera på så många olika sätt. Våga utmana den klassiska Västerbottensostpajen och hitta nya favoriter! Här med spenat och lax men prova gärna med skinka, räkor och savoykål – möjligheterna är många.
Ingredienser
6 portioner
Pajdeg
175 g tärnat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 - 2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
Fyllning
200 g färsk spenat
olja
1 liten, skivad purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 citron (finrivet skal)
salt
vitpeppar
3 dl riven Västerbottensost (gärna Vindelnrökt)
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
Till servering
400 g skivad, kallrökt lax
krispsallad
gröna örter till garnering
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Recept och bild i samarbete med Västerbottensost®
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4640 KJ / 1108 kCal
Fett81 g
Salt6.78 g
Kolhydrater49 g
Protein44 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Gott med spenaten och citron!
Kristina
2023-08-15