Recept: Vaniljfudge
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Vaniljfudge

77 röster

En riktigt lyckad vaniljfudge gör vem som helst lycklig. Den här lagom söta fudgen bär ljuvlig smak av vanilj som pricken över i. Skär i lagom stora kuber och förvara gärna i glasburk med lock.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012.

Ingredienser

30 bitar
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl socker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk sirap

Så här gör du

  1. Klä bottnen på en brödform (ca 10 x 30 cm, för 30 bitar) med bakplåtspapper.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Blanda socker, grädde, mjölk, vaniljfrön och sirap i en kastrull. Tänk på att använda en stor och vid kastrull så att smeten inte kokar över. Koka upp på svag värme under omrörning tills sockret lösts upp.
  4. Låt sedan koka utan omrörning tills smeten har 122°C. Kontrollera med en digital kökstermometer.
  5. Ta kastrullen från värmen och låt svalna 5 minuter. Rör sedan med en slev tills smeten blivit tjock och matt.
  6. Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär upp i tärningar innan fudgen kallnat helt.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot havre- eller sojabaserade ersättningar.