Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Betyg 4.1 av 5.
45 personer har röstat
11
Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Klassisk gulasch – en mustig, ungersk gryta med paprika och lök. Låt grytbitar av nötkött sjuda i kalvfond med örter och kryddor som kummin, mejram och paprikapulver. Servera med potatispuré, gräddfil och saltgurka. Till middag, fest eller i termos för en matig och värmande soppa till matsäck!

Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Ingredienser

4 portioner
3   gula lökar
4   vitlöksklyftor
ca 800 g  grytbitar av nöt
2 msk  olja
4 msk  tomatpuré
1 tsk  mald kummin
1 tsk  torkad mejram
2 tsk  paprikapulver
1 l  kalvfond (vatten och fond)
2   röda paprikor
ev 1/2 msk  majsstärkelse (Maizena)
flingsalt
svartpeppar
1   citron

Till servering

potatis eller potatispuré (se länk nedan under steg 5)
gräddfil
saltgurka

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. Servera med lämplig potatispuré. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Tips

Koka i tryckkokare: Följ receptet men minska på mängden vätska till 5 dl vatten (för 4 port). Koka ca 30 minuter.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
45 personer har röstat

Kommentarer

Jättegott. Smakade nästan som på Restaurang Menza i Budapest

Ann-charlotte

2024-03-12

Jättegod som basrecept. Jag minskade vattnet med hälften och bytte ut mejram mot oregano. Blev bra också. Testade förslaget att smaksätta med vinäger, röd balsamvinäger blev gott.

Emelie

2023-01-30

Hej Hur mycket kalvfond ska man ha. Flera har skrivit att den blev blaskig. Kanske räcker med 8 FK vatten. Tänkte provlaga denna rätt. Då är det kul om det blir bra med en gång.

Kjell

2021-08-25

Näringsvärde per portion

Energi2834 KJ / 677 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater45.5 g
Protein47.9 g

Testa liknande recept

Lök- och ölbräserad kotlett med blomkålsmos
Betyg 3.6 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalvstek med pumpa, vita bönor och citron
Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga
Under 60 min att tillaga
Äpple- och rosmarinkokt högrev med svamp
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga