Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Tortilla de patata

16 röster

Tortilla de patata, eller potatisomelett är en matig måltid med spanska anor som du både kan servera enskilt eller som ett tillbehör. Omeletten tillagar du rätt snabbt på härligt vitlöksdoftande potatis, lök och ägg som steks i panna.

Ingredienser

  • 5 - 6 potatisar (6 potatisar motsvarar ca 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 - 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 8 ägg
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skölj av potatisen i kallt vatten och torka av den på dubbelvikt hushållspapper. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek potatisen och de båda löksorterna i 2/3 av oljan i en stekpanna tills de mjuknat.
  2. Krydda med hälften av saltet och pepparn. Vispa samman äggen med vattnet och resten av saltet och pepparn. Häll smeten i pannan och stek tills äggsmeten börjar stelna.
  3.  Låt omeletten försiktigt glida ner på en tallrik. Vänd tillbaka omeletten i pannan och stek den på andra sidan i resten av oljan.
  4. Stjälp upp tortillan på ett fat och skär den i snibbar innan servering.