Recept: Tjälknöl
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Tjälknöl

Betyg
16 röster

Ett enkelt recept på tjälknöl som du tillagar ett antal timmar innan den ska serveras. Du gör receptet av djupfryst älgstek, salt, socker, enbär och timjan. Servera köttet med krämig potatisgratäng.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2009.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg djupfryst älgstek
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 10 krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen.
  3. Sätt in en köttermometer efter ca 6 timmar. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen på köttet är 65-70°C, det kan ta ytterligare 6 timmar.
  4. Koka upp vattnet med salt och socker i en gryta och låt kallna. Tillsätt enbär och timjan. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 timmar. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor och servera med potatisgratäng.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.