Recept: Svensk panna
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Under 60 minuter

Svensk panna

8 röster

Svensk panna är en välsmakande och robust rätt som gör att alla runt matbordet känner sig hemma. Senap, kryddpeppar och pepparrot passar fint ihop med rimmat bogfläsk. Husmanskost när den är som bäst. Lika vacker att se på som underbar att äta.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2006.

Ingredienser

  • 400 g rimmat bogfläsk
  • 6 - 8 mandelpotatisar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen (t ex Alice)
  • 1 - 1 1/2 rödlökar
  • ca 400 g vitkål
  • 4 salladslökar
  • 1 msk smör eller rapsolja
  • 1 - 1 1/2 msk skånsk senap
  • 1 knippe persilja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 4 msk färskriven pepparrot

Så här gör du

  1. Ta bort svålen och det mesta av fettet på bogfläsket. Skär det i mindre bitar.
  2. Skala potatis, morot, äpple och rödlök. Skär i bitar/klyftor. Skär bort stocken på vitkålen och skölj salladslöken. Skär kål och salladslök fint.
  3. Råstek potatis och morot i olja eller smör på medelvärme i ca 10 minuter.
  4. Lägg i rödlök och vitkål. Stek i ytterligare ca 5 minuter. Avsluta med äpple och salladslök ett par minuter.
  5. Stek bogfläsket i separat torr plastbelagd panna ett par minuter på ganska hög värme. Blanda ner i grönsakspannan.
  6. Smaksätt med senap, grovhackad persilja samt salt och kryddpeppar. Servera med pepparrot.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: stek i enbart rapsolja eller använd mjölkfritt margarin i stället för smör.

Tips

Blanda pepparroten med 2 dl matyoghurt för ett lite krämigare tillbehör (för 4 port).