Recept: Spenatsoppa med ägg
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Spenatsoppa med ägg

Betyg
311 röster

Spenatsoppa med ägg - värmande gott till middag och enkel att göra. Smaken till bladspenaten kommer från lök och muskot som blandas i grönsaksbuljongen innan du smakar av med lite grädde och kryddor. Kokta ägg serveras med fördel till spenatsoppan.

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat
  • 1 gul lök
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 ägg

Så här gör du

  1. Halvtina spenaten och grovhacka den. Skala och finhacka löken. Fräs spenat och lök i flytande margarin några minuter. Pudra överk vetemjöl och häll på vatten. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot.
  2. Hårdkoka äggen. Skala och skär äggen i halvor eller klyftor.
  3. Servera soppan med ägg, bröd och rökt skinka. 

För alla

Gör laktosfritt: Fräs spenat och lök i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot soja- eller havrebaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos.
Gör glutenfritt: Ersätt vetemjölet med samma mängd majsstärkelse (Maizena) som tillsätts i slutet av koktiden utrörd i lite vatten.
Gör äggfritt: Äggen kan ersättas med lite finstrimlad rökt skinka om du inte tål dem.

Tips

Byt gärna ut spenaten mot nässlor om du hittat sådana.