Recept: Spenatpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Spenatpaj

Betyg
25 röster

Vacker och smakrik spenatpaj med en härligt krispig och god botten. Pajen har en ljuvlig fyllning av spenat, vitlök och purjolök och tillsammans med den krämiga äggblandningen blir det en härligt god paj.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002.

Ingredienser

Deg

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör i tärningar
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g tinad, fryst bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Äggblandning

  • 3 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
  3. Lägg in den i kylen att vila i minst½ timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
  4. Kavla ut och lägg degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter (för 4 port). Tryck ut degen i formens botten och på kanten så att den täcks. Nagga tätt i botten med en gaffel. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Fyllning: Krama vätskan ur den tinade spenaten. Finhacka den. Finstrimla purjolöken. Skala och grovhacka vitlöken. Fräs detta hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar.
  6. Äggblandning: Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Smaksätt äggblandningen med salt och svartpeppar. Blanda i spenatfräset.
  7. Fyll pajskalet och ställ in i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna i 15-20 minuter. Servera pajen ljummen med rökt lax och en fräsch sallad.

För alla 

Spenatpaj innehåller gluten, mjölk och ägg.

Tips

Om man vill få en helt slät spenatpaj, kan man lägga hela blandningen i matberedaren och mixa den slät innan pajskalen fylls.