Sparris - Recept med sparris
Recept

Sparris

Sparris är en svensk delikatess som ger oss lite lyx till både vardags och till fest. I början av maj skördas den första svenska sparrisen, vårens för...sta och finaste primör. Det är gott i soppor, stuvningar, gratänger och sallader, och passar till både kött och fisk. Här hittar du våra goda sparrisrecept.

Typ av måltid
Typ av rätt
Ingredienser
Tillagningssätt
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Lär dig mer om sparris

På våren är sparris en efterlängtad primör av många. Sparris (Asparagus officinalis) är en flerårig planta som började odlas i Skandinavien på 1600-talet. Sparris kommer från Sverige, Holland och Tyskland under maj-juni. Resten av året importeras den i huvudsak från Peru och Kina.

Grön och vit sparris

Det finns två typer av sparris, den gröna och den vita. Båda växer från samma planta och färgen på sparrisen visar hur den har odlats. Vill man odla vit sparris kupar man över små jordvallar precis innan de första sparrisknopparna hinner borra sig upp genom jorden. Den gröna sparrisen växer ovan jord och får genom solens strålar sin gröna färg och en lite kraftigare smak än den vita sparrisen som är mildare.

Sparris - en riktig hälsoväxt

Sparrisen är nyttig och kalorisnål så länge man är försiktig med tillbehören. Den är rik på antioxidanter, näringsämnen och mineraler som karoten, kalium, fosfor, folacin och kalcium samt vitaminerna A, B1, B2, C och E. Den gröna sparrisen är rikare på C-vitamin och karotin än den vita.

Tillagning

All sparris bör kokas och den vita sparrisen måste skalas före tillagning då skalet är beskt och träigt. Skär bort 2-3 cm av roten. Bunta sparrisen med knopparna åt samma håll och knyt ett band runt om. Ångkoka gärna.

Sparris är gott i soppor, stuvningar, gratänger och sallader. Den passar till både kött och fisk. Varm sparris är gott att servera med smör eller en hollandäs. Den vita sparrisen är särskilt god till fisk- och skaldjursrätter, eller att koka och äta med smör och citron.

Förvaring

Förvara sparrisen på det kallaste stället i kylskåp. Idealtemperaturen är 2-4 grader C. För bästa hållbarhet, linda in de otvättade stjälkarna, men låt knopparna vara utanför, i fuktat hushållspapper eller i en fuktig duk. Då kan de klara sig up till en vecka.

Hur vet jag om sparrisen är färsk?

Färsk sparris känns igen på att spetsen är tätt sluten och änden ska inte vara uttorkad. Stjälken ska kännas fast, kompakt och vara utan missfärgningar.