Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Små, gröna pajer

7 röster

Bedårande små gröna pajer, som är perfekta att servera på buffén. Pajerna fylls med en underbar blandning av bland annat fetaost, oliver, crème fraiche och färgsprakande örter som till exempel basilika, timjan och persilja.

Ingredienser

30 stycken

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl hackade örter t ex basilika, timjan, persilja
  • 3 - 4 msk vatten

Fyllning

  • 2 rödlökar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 200 g fetaost
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 - 2 krm grovmald svartpeppar
  • 30 gröna oliver

Garnering

  • färska timjankvistar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Hacka samman mjöl, matfett, skuret i mindre bitar, och örter gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ca 30 små aluminiumfolieformar, ställda på en plåt.
  3. Fyllning: Skala och hacka löken. Fräs löken i matfettet i en stekpanna ca 5 min. Låt svalna. Riv fetaosten på rivjärn eller matberedarens rivskiva.
  4. Blanda med lätt crème fraiche och ägg. Smaka av med salt och peppar. Skiva oliverna. Fördela lök och oliver i formarena och häll ostsmet över.
  5. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt pajerna svalna på galler.
  6. Garnering: Garnera med små timjankvistar.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: gör en pajdeg på glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktisfri crème fraiche och matfett, byt till laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), byt till mjölkproteinfritt matfett och använd en mjölkproteinfri ost.