Recept: Saltgurka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Saltgurka

15 röster

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2002.

Ingredienser

1 sats

  • 2 kg västeråsgurka
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • svartvinbärsblad
  • dillkronor
  • några tunna skivor av pepparrot
  • 1 1/2 tsk vitpepparkorn
  • 2 bitar torkad hel ingefära

Ättikslag

  • 1 1/4 dl ättiksprit (12%)
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • 1/2 tsk alunpulver

Så här gör du

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

  1. Borsta västeråsgurkan i ljummet vatten.
  2. Rör ut saltet i vattnet. Låt gurkorna ligga i lagen 1/2 - 1 dygn.
  3. Koka ihop en ättikslag av ättikssprit, vattan, salt och alun. Låt kallna.
  4. Ta gurkorna ur saltlagen och varva dem i stora glasburkar med väl rengjorda svartvinbärsblad, dillkronor, några tunna pepparrotskivor, vitpepparkorn och torkad hel ingefära.
  5. Häll ättikslagen över gurkorna. Tillslut krukan genast. Förvara gurkorna mörkt och svalt. De är färdiga efter ca 3 veckor.