Recept: Saffransparfait med hallonsås
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Över 60 minuter

Saffransparfait med hallonsås

63 röster

Ditt perfekta avslut på kvällen! En hissnande god dessert som är festlig och klassisk på samma gång. Saffransparfaiten gör du med fördel dagen innan då den ska stå i frysen några timmar. Tillsammans med såsen gjord på hallon blir rätten fulländad.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2006.

Ingredienser

  • 8 äggulor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde

Hallonsås

  • 500 g osockrade hallon
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl outspädd hallonsaft
  • citronmeliss till garnering

Så här gör du

  1. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt saffran och vaniljsocker.
  2. Vispa grädden. Blanda allt försiktigt. Häll i en rundbottnad skål eller i en kakform. Ställ skålen i frysen minst 3 timmar.
  3. Hallonsås: Tina hallonen. Mixa dem tillsammans med socker och hallonsaft. Förvara kallt.
  4. Vid servering, doppa skålen/kakformen hastigt i hett vatten. Stjälp upp parfaiten på ett stort fat.
  5. Häll hallonsåsen runt om och garnera med citronmeliss.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.