Recept: Saffranskola med kokos
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Saffranskola med kokos

112 röster

Testa något nytt på julbordet i år. Den här annorlunda saffranskolan med rostad kokos kommer snabbt att bli en succé. Smaskig, söt och härligt charmerande.

Ingredienser

1 sats

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl kokos
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)

Så här gör du

  1. Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till kulprovet (120-125°C). Häll lite av smeten i kallt vatten och för ihop till en kula. Håller kulan ihop är kolan klar.
  2. Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.