Recept: Rysk rödbetssoppa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Rysk rödbetssoppa

5 röster

Rysk rödbetssoppa är en rejäl och trevlig vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i grytan. En klick gräddfil i den krämiga soppan är toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007.

Ingredienser

  • ca 1 kg färska rödbetor
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 2 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • ca 500 g vitkål
  • ev 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 paket passerade tomater (à 500 g)
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 4 - 4 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 l vatten
  • salt och peppar
  • gräddfil till servering
  • ev kryddgrönt t ex klippt persilja och dill, till servering

Så här gör du

  1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.
  2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter.
  4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2-2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.

För alla

Soppan är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehålelr soja).
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen.

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.