Recept: Rysk rödbetssoppa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Rysk rödbetssoppa

5 röster

Rysk rödbetssoppa är en rejäl och trevlig vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i grytan. En klick gräddfil i den krämiga soppan är toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007.

Ingredienser

  • ca 1 kg färska rödbetor
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 2 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • ca 500 g vitkål
  • ev 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 paket passerade tomater (à 500 g)
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 4 - 5 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 l vatten
  • salt och peppar

Till servering

  • gräddfil
  • ev kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
  • bröd

Så här gör du

  1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.
  2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter.
  4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2-2 liter för 6 port), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Till servering: Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.

För alla

Soppan är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen.

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.