Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Rotsakslåda

1 röster

Krämig rotsakslåda med vispgrädde och ströbröd. Grädda de skivade rotsakerna i ugnen och krydda med örtsalt och peppar. Servera lådan rykande het tillsammans med fisk eller kött, eller helt för sig själv!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003.

Ingredienser

  • 1 stor sötpotatis (à ca 350 g)
  • 1 stor bit rotselleri (à ca 350 g)
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 3 1/2 krm salt eller örtsalt
  • 2 1/2 krm peppar
  • 1 msk ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala rotfrukterna och strimla dem i matberedaren. Lägg i en smord ugnssäker form.
  3. Häll på grädde och krydda. Strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills rotsakslådan är mjuk och har fått fin färg.

För alla

Innehåller inte gluten, under förutsättning att glutenfritt ströbröd används.
Ändra till äggfritt: använd rivet mörkt bröd utan ägg. Mjölk ingår.
Ändra till mjölkfritt: använd mjölkfri "gräddprodukt" från Oatley eller Beneviva och välj mjölkfritt ströbröd eller rivet mörkt börd.

Tips

Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 10 bufféportioner

Om du föredrar rivet mörkt bröd kan du byta ut ströbrödet mot det.