Recept: Rotmos
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Rotmos

156 röster

Detta mumsiga rotmos av potatis, morot och kålrot är en riktig färgklick på tallriken! Mosa ihop dina grönsaker till ett mos och tillsätt lite smör före du eventuellt späder med kokspad före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1998.

Ingredienser

  • 1 stor kålrot
  • 2 morötter
  • 6 medelstora potatisar
  • 5 dl vatten eller grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • salt
  • 5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
  • 1 - 1 1/2 msk smör eller margarin
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
  2. Koka upp vatten eller buljong, salt och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
  3. Häll av spadet och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av.
Näringsvärde per portion
Energi:
888 kJ / 212 kcal
Protein:
5 g
Kolhydrat:
32 g
Fett:
5 g
Salt:
1 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer