Recept: Rostad rotfruktssallad med räkor och fetaost
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Rostad rotfruktssallad med räkor och fetaost

23 röster

Kul och lite annorlunda sallad där många smaker förenas i en och samma tugga. Räkor och fetaost är ett sällsynt lyckat äktenskap tycker vi – håller du med?

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012.

Ingredienser

  • 1 kg frysta räkor med skal
  • 2 rödlökar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl bulgur
  • 150 g färska bönor (t ex haricots verts, vaxbönor eller sugar snaps)
  • 1 påse ruccola (à 65 g)
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • citronklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • nymalen svartpeppar

Fetaostkräm

  • 150 g fetaost
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • finrivet skal av 1/2 citron

Så här gör du

  1. Tina och skala räkorna.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Skala och klyfta löken. Skala och skär morötter och palsternackor i bitar. Blanda med timjan, salt, peppar och olja på en bakpappersklädd plåt.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  6. Ansa och koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten.
  7. Fetaostkräm: Mosa ihop fetaosten med yoghurten och citronskal.
  8. Blanda bulgur, rostade grönsaker, kokta bönor, rucola och vinäger.
  9. Toppa med räkor, fetaostkräm, citronklyfta och nymalen svartpeppar.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris.
Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader, välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu och matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller Yosa Havre fraiche.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.