Recept: Rostad jordärtskockshummus
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Rostad jordärtskockshummus

2 röster

Kan man göra en hållbar hummus? Om man med hållbar menar klimatsmart så är svaret självklart ja. I den här rostade jordärtskockshummusen får du allt det goda från en klassisk hummus, men du får också den aromatiska och lena smaken från jordärtskockan. En delikatess som är både lätt- och närodlad.

Ingredienser

  • 300 g jordärtskockor
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • ca 400 g kokta kikärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk färskpressad citronsaft (2 msk mostvarar ca 1/2 citron)
  • 2 msk tahini (sesampaste)
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 dl olivolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225˚C. Sätt in en ugnssäker form i ugnen.
  2. Skala och dela jordärtskockorna i halvor. Vänd dem med olivoljan. Krydda med salt och peppar. Häll jordärtskockorna i den förvärmda formen. Sätt formen mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills de är mjuka.
  3. Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt. Skala och riv vitlöken. Pressa citronen.
  4. Mixa rostade jordärtskockor, kikärtor, vitlök, hälften av citronsaften, tahini, spiskummin med olivoljan. Smaksätt med salt, peppar och ev. med mer citronsaft.
  5. Servera med pitabröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärde per portion
Energi:
1142 kJ / 273 kcal
Protein:
5,5 g
Kolhydrat:
13,9 g
Fett:
20,9 g
Salt:
0,9 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer