Recept: Rosendals morotstårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Rosendals morotstårta

234 röster

Ett riktigt bra recept på morotstårta är detta med en krämig glasyr på philadelphiaost, smör, florsocker och citron. Morotstårtan blir härligt saftig av de rivna morötterna och smaken av kanel genomsyrar bakverket. Med glasyren blir tårtan en succé.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2004.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • 2 1/2 dl rapsolja eller solrosolja
  • 4 dl rivna morötter (4 dl rivna morötter motsvarar ca 250 g oskalade)
  • 1 dl grovt hackade valnötter

Glasyr

  • 200 g smör
  • 200 g färskost eller annan naturell färskost
  • 3 dl florsocker
  • pressad juice och rivet skal från 1 citron
  • 2 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna.
  3. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter (för 10 bitar). Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
  4. Glasyr: Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat. Dekorera med ätliga blommor, t ex ringblommor, gulört eller krasse.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör mjölkfri: garnera med en florsockerglasyr i stället för den som receptet anger.